Από: Μαρία Πέππα –

Η φώτιση και ο φωτισμένος άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο να οριστούν. Ίσως να έχετε ακούσει, να έχετε διαβάσει, να έχετε σχετιστεί με ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό το μονοπάτι ή ακόμη καλύτερα να είναι και το δικό σας μονοπάτι.

Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω μερικές από τις παγίδες που μπορεί να συναντήσετε στο ταξίδι σας προς την φώτιση, διότι παρόλο που μερικές φορές το μονοπάτι φαντάζει εύκολο, δελεαστικό και στρωμένο με ροδοπέταλα, ίσως να έχετε έρθει αντιμέτωποι με ανθρώπους και καταστάσεις που σας φέρνουν σε αδιέξοδο και δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε.

Όπως γνωρίζετε, όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, σπάνια και είναι. Η φώτιση δεν είναι υπόθεση μιας ολονύκτιας ατομικής ή ομαδικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχετε και εκεί τελειώνει το ταξίδι σας.

Η φώτιση, είναι το ταξίδι μιας ολόκληρης ζωής όπου κάποια στιγμή  ίσως και να φτάσετε στον προορισμό σας δίχως καν να γνωρίζετε ότι ήδη φτάσατε, μπορεί απλά να αχνοπατήσετε ή και να νιώσετε ότι ουδέποτε αγγίξατε.

Εάν προσεγγίσετε την φώτιση σαν ταξίδι, πρόθυμοι να εργαστείτε με άκαμπτη υπομονή και αφοσίωση, τότε, ίσως και να διαπιστώσετε ότι τελικός προορισμός, φτασμένος/η ή φωτισμένος/η ίσως και να μην υπάρχουν.

Ωστόσο, εάν νιώθετε πρόθυμοι να εργαστείτε για να φτάσετε στον τελικό προορισμό χωρίς να καταβάλλετε προσπάθεια και να αφιερώσετε χρόνο, θα παρασυρθεί τε σε άλλη μια ψευδαίσθηση.

Η φώτιση δεν είναι κάτι που μπορείτε να φορέσετε σαν ένα νέο φόρεμα ή παντελόνι. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει ή έρχεται από έξω.

Δεν αφορά την υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, εκφράσεων ή φράσεων.

Δεν είναι φωτισμένοι οι άνθρωποι που λένε, ¨είναι όλα καλά¨, ακόμη και όταν ¨όλα είναι άσχημα¨. Δεν είναι η φώτιση που τους ωθεί να σας κατακλύζουν από απόψεις και κρίσεις, που είναι αντίθετες από το δικό σας βίωμα που ¨δεν είστε φωτισμένοι¨.

Αυτές οι φτωχές ψυχές υιοθετούν αυτό που πιστεύουν ότι είναι φωτισμένη συμπεριφορά για να καλύψουν τα φυσιολογικά, πανανθρώπινα συναισθήματα και τις στάσεις τους. Ψάχνουν για γρήγορες λύσεις πασπαρτού και ανθρώπους ανίδεους, απελπισμένους που θα τους αναγνωρίσουν ως όντα φωτισμένα. Υιοθετούν συνήθως το προσωπείο, της/του φωτισμένου, χάνοντας όλη τους την αυθεντικότητα, την δυνατότητα να φωτιστούν, καθώς και να υπηρετήσουν τους συνανθρώπους τους.

Έτσι λοιπόν, μην παραχωρείτε την δύναμής σας αναζητώντας την έγκριση του κάθε αυτοαποκαλούμενου γκουρού. Το να επιτρέπετε σε κάποιον άλλο να σκέφτεται για εσάς δεν είναι φώτιση, είναι εκχώρηση της δύναμής σας.

Όταν καταπίνετε αμάσητη πνευματική τροφή, δεν είναι φώτιση. Η αληθινή φώτιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υποβολή δύσκολων ερωτήσεων, με διάκριση και με κριτική σκέψη. Μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της θέλησης για ουσιαστική αλλαγή και να της επιτρέψετε, να της δώσετε τον κατάλληλο χώρο για να αναδυθεί από τα βάθη του είναι σας.

Η αποφυγή συγκρούσεων δεν είναι φωτισμένη συμπεριφορά. Ο φόβος της σύγκρουσης θα σας απομακρύνει από τον πόνο χωρίς τον οποίο δεν μπορείτε να εξελιχτείτε και χωρίς τον οποίο είναι αδύνατον να φωτιστείτε.

Η παθητική ή η επιθετική συμπεριφορά επειδή δεν σκέφτεστε και δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας δεν είναι φώτιση. Ο ρόλος του θύματος δεν είναι φώτιση. Οι αληθινά φωτισμένοι άνθρωποι είναι νικητές, όχι θύματα.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός αν και ανεπιθύμητο, ότι η ανθρώπινη φύση λειτουργεί ενάντια στη φώτιση. Οι καθημερινές προκλήσεις και οι κακοτράχαλες ανηφόρες είναι εξαιρετικά πολλές για τους αληθινούς αναζητητές της. Η επιθυμία για γρήγορη επίτευξη της φώτισης με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια, είναι πολύ δελεαστική για τους περισσότερους ανθρώπους. Ευκολότερο να προσποιηθούμε τη φώτιση παρά να γίνουμε φωτισμένοι.

Η πραγματική ρίζα του προβλήματος οφείλετε στην άγνοια για τις απεριόριστες δυνατότητες του νου μας και στην χαμηλή μας αυτοεκτίμηση. Αν ήμασταν ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα παραδεχόμασταν ότι πιστεύουμε πως η φώτιση είναι κάτι που μόνο οι ελάχιστοι μπορεί να φιλοδοξούν και να επιτυγχάνουν. Άνθρωποι όπως ο Ιησούς και ο Βούδας πχ. Όχι εσείς και εγώ. Γι΄ αυτό ενδυόμαστε το προσωπείο της/του φωτισμένου γιατί είναι απείρως ευκολότερο.

Η αληθινή φώτιση είναι σπάνια και δεν έχει ανάγκη από προσωπεία. Είναι ήρεμη, σιωπηλή και γαλήνια. Δεν χρειάζεται να καλλιεργεί την εξωτερική εμφάνιση αυτών των ιδιοτήτων διότι η αντανάκλασή τους συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της και σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Η αλήθεια γίνετε απόλυτα ξεκάθαρη όταν είμαστε σε ευθυγράμμιση με το μέσα μας, όταν του επιτρέπουμε να έχει το πρώτο λόγο και να μας καθοδηγεί …

********

Η τεχνολογία σήμερα, σας παρέχει την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού σας να λάβετε την φροντίδα που έχετε ανάγκη. Στην διάθεσή σας οποτεδήποτε το αποφασίσετε είτε από κοντά, είτε εξ αποστάσεως.

maria-peppa-viothymiki-psyxotherapeia-ypnotherapeia-coach-stress

Μπορείτε να:

Εγγραφείτε στο κανάλι μου στο Youtube
Περιηγηθείτε στην Ιστοσελίδα μου
Να εξερευνήσετε τα προϊόντα Υγείας Lifewave
Την σελίδα μου στο fb
Ακολουθήσετε στο Instagram