Συχνά, τα ζευγάρια πιστεύουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους είναι μοναδικές. Όταν συναντώ ένα ζευγάρι, συνήθως θέλουν να μου αφηγηθούν τη συγκεκριμένη ιστορία τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να εξηγήσουν λεπτομερώς τις αιτίες της σύγκρουσής τους.
Ενώ η έκφραση αυτών των λεπτομερειών μπορεί να φαίνεται ευεργετική, η πραγματικότητα είναι πως συχνά δεν χρειάζομαι όλες τις λεπτομέρειες για να κατανοήσω τι πραγματικά συμβαίνει. Γιατί; Επειδή, ανεξάρτητα από το θέμα της έντασης, υπάρχει ένα κοινό μοτίβο, μια συγκεκριμένη προβλέψιμη ακολουθία που εμφανίζεται στις περισσότερες σχέσεις. Μια ακολουθία αντιδράσεων που, αν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή απομάκρυνση. Το μοτίβο της σύγκρουσης στις σχέσεις ξεκινά με την:
Το μοτίβο της σύγκρουσης στις σχέσεις:
-
Την Παρακράτηση – Δεν λέμε τις αλήθειες που μας βαραίνουν
-
Την Απόσυρση – Απομακρυνόμαστε συναισθηματικά ή σωματικά
-
Την Προβολή – Κατηγορούμε το ταίρι μας αντί να δούμε τι κρύβουμε μέσα μας
Αυτό το μοτίβο δεν εμφανίζεται μόνο στα ζευγάρια που τσακώνονται συχνά. Ακόμη και αυτοί που αποφεύγουν τις συγκρούσεις, πέφτουν στην ίδια παγίδα. Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο:
-
Παρακράτηση: Τα πράγματα που δεν τολμάς να πεις
Πόσες φορές έχεις αποφύγει να πεις αυτό που πραγματικά σκέφτεσαι, επειδή φοβάσαι πώς θα αντιδράσει το ταίρι σου;
Μπορεί να είναι κάτι μικρό ή μεγάλο, όπως:
-
Δεν σου αρέσει πλέον τόσο η εμφάνισή του/της
-
Έχεις κουραστεί από τη ρουτίνα της σχέσης σας
-
Θέλεις περισσότερη ελευθερία, αλλά φοβάσαι να το πεις
-
Δεν είσαι σίγουρος/η αν θέλεις να συνεχίσεις αυτή τη σχέση.”
Όταν κρατάς αυτές τις αλήθειες μέσα σου, χωρίς να τις εκφράζεις, το αποτέλεσμα είναι ένα: αποστασιοποιείσαι.
Και εκεί έρχεται το δεύτερο στάδιο…
-
Απόσυρση: Όταν κλείνεσαι στο καβούκι σου
Η αποχώρηση από μια σχέση συχνά είναι λιγότερο δραματική από ό,τι ακούγεται. Δεν σημαίνει πάντα ότι φεύγουμε από τη σχέση. Δεν σημαίνει πάντα καβγάδες ή δραματικές αντιδράσεις. Μερικές φορές, είναι απλώς το να είσαι “εκεί” αλλά να μην είσαι πραγματικά παρών.
Πώς μοιάζει η απόσυρση;
-
Κοιτάς το κινητό σου αντί να κάνεις ουσιαστική κουβέντα
-
Βγαίνεις πιο συχνά με φίλους και λιγότερο με το ταίρι σου
-
Αποφεύγεις τις δύσκολες συζητήσεις
-
Δεν έχεις πια διάθεση για τρυφερές στιγμές και οικειότητα
-
Κλείνεσαι συναισθηματικά
Για παράδειγμα, η Γεωργία θυμάται τον πατέρα της να κρύβεται πίσω από την εφημερίδα του αντί να συζητά με τη μητέρα της, ενώ η μητέρα της εκδήλωνε την απογοήτευσή της γυαλίζοντας τις κατσαρόλες. Αυτή η έμμεση απόσυρση μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με έναν τσακωμό.
Η απόσυρση δεν είναι τυχαία. Είναι η φυσική αντίδραση όταν δεν νιώθουμε ασφαλείς να εκφράσουμε την αλήθεια μας. Να θυμάσαι όμως ότι κάθε φορά που απομακρύνεις την προσοχή ή τη στοργή σου από το ταίρι σου, ΑΠΟΣΥΡΕΣΕ.
-
Προβολή: Όταν ο σύντροφός σου γίνεται ο “κακός” της υπόθεσης
Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι οι πιο έντονες κριτικές που κάνεις στο ταίρι σου, συχνά αντανακλούν δικά σου άλυτα θέματα; Όταν δεν επικοινωνούμε και αποσυρόμαστε, το επόμενο βήμα είναι η προβολή. Αντί να εξετάσουμε τη ρίζα του προβλήματος, ρίχνουμε τις ευθύνες στο ταίρι μας.
Για παράδειγμα:
-
Αν τρέφεις συναισθήματα για κάποιον άλλο, μπορεί να κατηγορείς το ταίρι σου ότι δεν είναι πλέον ελκυστικό.
-
Αν νιώθεις αποτυχημένη στη δουλειά σου, μπορεί να το αποδίδεις στην «πίεση» του συντρόφου σου.
-
Αν πιστεύεις ότι είναι πολύ απασχολημένος με τη δουλειά του και σε παραμελεί, μπορεί εσύ να μην έχεις κυνηγήσει τα όνειρά σου
-
Αν θεωρείς ότι δεν φροντίζει τον εαυτό του, μπορεί εσύ να μην αισθάνεσαι καλά με την εικόνα σου
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δεν μας φταίει το ταίρι μας, αλλά το γεγονός ότι δεν τολμάμε να κοιτάξουμε μέσα μας. Όσο περισσότερο κρατάς συναισθήματα και σκέψεις μέσα σου, τόσο πιο εύκολα αρχίζεις να βλέπεις τον σύντροφό σου σαν το πρόβλημα.
Η λύση: Η αυθεντικότητα θεραπεύει!
Το να εκφράζεις αυτό που νιώθεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σκληρός/ή ή απότομος/η. Σημαίνει να είσαι ειλικρινής, πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με το ταίρι σου.
Αντί να εστιάζεις στο τι κάνει “λάθος” ο άλλος, αναρωτήσου:
-
Τι είναι αυτό που αποφεύγω να δω μέσα μου;
-
Ποιες αλήθειες κρύβω που με εμποδίζουν να νιώσω ελεύθερος/η στη σχέση;
-
Πώς μπορώ να εκφράσω τις ανάγκες μου χωρίς φόβο;”
Όταν σταματήσετε να περιμένετε από το ταίρι σας να σας «κάνει» ευτυχισμένους και αρχίσετε να δημιουργείτε μόνοι σας την ευτυχία σας, θα δείτε τη σχέση σας να αλλάζει. Όχι γιατί “έφτιαξε” το ταίρι σας, αλλά γιατί εσείς γίνατε πιο αληθινοί, πιο ελεύθεροι και πιο ανοιχτοί στην αγάπη.
Γιατί η πραγματική αγάπη ξεκινά πρώτα από την αλήθεια σας! ❤️
Εσείς χρειάζεστε βοήθεια να ανακαλύψετε την αλήθεια σας; Σας καλωσορίζω να το κάνουμε μαζί. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να ξεκαθαρίσετε τι πραγματικά θέλετε και να βρείτε ξανά τη γαλήνη μέσα σας.
Εάν σας άρεσε το περιεχόμενο του Video κάνετε την Εγγραφή σας, πατήστε και το Like
Σας ευχαριστώ πολύ που μείνατε κοντά μου !!!
********