Από: Μαρία Πέππα –

Όλοι έχουμε στόχους που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν προσπαθούμε ποτέ ή τα παρατάμε πολύ νωρίς επειδή αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας. Αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας όταν σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ή να πετύχουμε κάτι που επιθυμούμε διακαώς.

Όλοι οι άνθρωποι ως ένα βαθμό αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στους ποιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο. Και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως όλοι μας. Και όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα κάποιες φορές θα αμφιβάλει για τον εαυτό του. Ακόμη και εκείνοι που θεωρούνται άρτια καταρτισμένοι και έμπειροι επαγγελματικά. Είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Οι μόνοι άνθρωποι που μπορώ να σκεφτώ ότι ίσως δεν αμφιβάλουν για τον εαυτό τους, είναι εκείνοι που έχουν υπερφίαλο εγώ και που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα.

Εάν δεν επιτυγχάνετε τους στόχους σας και αισθάνεστε κολλημένοι, η αυτο-αμφιβολία μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιήσετε εποικοδομητικά την αμφιβολία, μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά και να εξελιχθείτε.

Και επειδή το αντίθετο της αμφιβολίας είναι η αυτοπεποίθηση, ας εξετάσουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε και να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Να πιστέψτε ότι έχετε την λύση

Πιστέψτε ότι μπορείτε να βρείτε την λύση για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Ανατρέξτε στο παρελθόν και θυμηθείτε εκείνες τις στιγμές που καταλάβατε πράγματα για τα οποία δεν ήσασταν προετοιμασμένοι ή επιλύσατε προβλήματα που νομίζατε ότι ήταν ανεπίλυτα.

Όταν ανατρέχετε σε εκείνους τους καιρούς στο παρελθόν, το επίπεδο της αυτοπεποίθησής σας θα βελτιωθεί . Αν βρήκατε έναν τρόπο τότε, μπορείτε και τώρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε ή ακόμα και να ξεπεράσετε την αυτο-αμφιβολία.

Αποδεχτείτε την

Μπορεί να έχετε κάποιους σημαντικούς λόγους που να υποστηρίζουν την αμφιβολία προς τον εαυτό σας. Άλλωστε στη ζωή ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος και πάντα υπάρχει η πιθανότητα της αποτυχίας. Αποδεχτείτε αυτή την πιθανότητα γιατί κανείς δεν εξαιρείται και αναλάβετε δράση ούτως ή άλλως! Κάντε το καθαρά για το μάθημα ή την πολύτιμη εμπειρία που θα αντλήσετε. Μην διώχνετε την αίσθηση της αμφιβολίας που νιώθετε για τον εαυτό σας. Αντίθετα, νιώστε την, αποδεχτείτε την και στην συνέχεια επιτρέψτε της να φύγει.

Γράψτε και στη συνέχεια καταστρέψτε

Ο συνειδητός νους κατανοεί τη λεκτική γλώσσα και την αυτο-ομιλία. Ωστόσο, το υποσυνείδητο ανταποκρίνεται στις αισθήσεις και τα συναισθήματα . Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση για να ικανοποιήσει τόσο το συνειδητό όσο και το υποσυνείδητο.

Πως την κάνετε. Αρχικά, ανοίξτε ένα νέο έγγραφο Word ή χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο. Γράψτε όλες τις σκέψεις που κάνετε και σχετίζονται με μια συγκεκριμένη κατάσταση και για την οποία διατηρείτε τις αμφιβολίες σας. Γράψτε οτιδήποτε σας ενοχλεί και σας κάνει να αμφιβάλετε. Αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει και στοχεύστε σε 750 λέξεις περίπου.

Μόλις το κάνετε αυτό, καταστρέψτε αυτό που γράψατε ! Εάν το γράψατε σε ένα έγγραφο του Word, μετακινήστε το στον κάδο των απορριμμάτων και διαγράψτε το οριστικά. Εάν χρησιμοποιήσατε ένα ημερολόγιο ή ένα κομμάτι χαρτί, κάψτε το ή σκίστε το και πετάξτε το στον κάδο των απορριμμάτων !

Αυτή η διαδικασία δίνει ένα καθαρτικό αποτέλεσμα, θα σας κάνει να νιώσετε ανακούφιση και να απελευθερωθείτε από την αμφιβολία. Φανταστείτε τον εαυτό σας να ξεχειλίζει ολόκληρος από μια αίσθηση ανακούφισης και απελευθέρωσης έως ότου να μην αισθάνεστε πλέον κολλημένοι. Δοκιμάστε την και θα διαπιστώσετε ότι είναι μια απλή και ικανοποιητική άσκηση που θα σας βοηθήσει εξαιρετικά.

Να έχετε ξεκάθαρο σχέδιο

Ξεκαθαρίστε τι ακριβώς θέλετε. Εάν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, εάν έχετε κάνει μικρή έρευνα ή δεν είστε σίγουροι τι πρέπει να κάνετε, είναι αυτονόητο ότι θα αμφιβάλετε για τον εαυτό σας. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να κάνεις μια παρουσίαση χωρίς να είναι προετοιμασμένος. Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική! Ξεκαθαρίστε λοιπόν τον στόχο σας . Επεξεργαστείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και δημιουργήστε ένα σχέδιο. Αυτό θα απομακρύνει τις αμφιβολίες σας και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας .

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το κάνετε αυτό. Προσδιορίστε τους στόχους, τα βήματα και διαμορφώστε ένα σχέδιο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εύρεση ενός μέντορα για να σας βοηθήσει. Ένα ξεκάθαρο σχέδιο είναι ο οδικός χάρτης που θα ενδυναμώσει κατά πολύ την αυτοπεποίθησή σας.

Φιλτράρετε οτιδήποτε κάνει την αυτο-αμφιβολία σας χειρότερη

Προσδιορίστε τα στοιχεία που ενισχύουν και κάνουν χειρότερη την αυτο-αμφιβολία σας. Υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον σας που αμφισβητούν αυτό που κάνετε, σας επικρίνουν ή σπέρνουν αμφιβολίες στο μυαλό σας; Ίσως είναι κάποιος που συνεχώς προβλέπει τα άσχημα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά ποτέ δεν προσφέρει λύση.

Να θυμάστε ότι συνήθως οι συμβουλές τους βασίζονται στον φόβο. Μπορεί οι προθέσεις τους να είναι και θετικές. Για παράδειγμα, να μην θέλουν να πληγωθείτε. Ωστόσο, οι συμβουλές τους βασίζονται στους δικούς τους περιορισμούς και φόβους. Εάν είναι δυνατόν, είτε αφήστε αυτούς τους ανθρώπους έξω από τους στόχους και τις επιθυμίες σας ή αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί τους για να διερευνήσετε τα λεγόμενά τους. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν μπορείτε και θέλετε να ξεπεράσετε την αμφιβολία για τον εαυτό σας, αυτό είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται να κάνετε.

Τι γίνεται με τα social media; Αμφιβάλετε για τον εαυτό σας όταν περνάτε χρόνο στα social media; Ίσως βλέπετε σούπερ επιτυχημένους ανθρώπους που πιστεύετε ότι ποτέ δεν θα μπορείτε να τους φτάσετε; Ίσως εάν αποφασίζατε να περιορίσετε τον χρόνο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό να ήταν μια χρήσιμη και σοφή απόφαση.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που θέλετε να γίνετε

Πολλοί άνθρωποι που αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους τον συγκρίνουν με άλλους ανθρώπους. Κοιτάζουν τι έχουν ή κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε τι ακριβώς σκέφτεται ή αισθάνεται κάποιος άλλος. Δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο ευτυχισμένος ή ικανοποιημένος είναι από την ζωή του.

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που θέλετε να γίνετε. Συγκρίνετε επίσης τον εαυτό σας σήμερα, με αυτό που ήσασταν χθες ή πριν από ένα μήνα ή πριν από μερικά χρόνια. Παρατηρήστε την εξέλιξή σας και την πρόοδο που κάνετε. Είναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάσετε στην δική σας πρόοδο και να απολαύσετε το ταξίδι σας γιατί το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό. Τα πράγματα που μπορεί να χρειαστείτε για να πετύχετε μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που χρειάζεται κάποιος άλλος. Η αυτο-εκπλήρωση και η ικανοποίηση που παίρνετε θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ διαφορετική από αυτή ενός άλλου ατόμου.

Οραματιστείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει

Σκέφτεστε και φαντάζεστε πώς μπορεί να πάνε τα πράγματα στραβά; Ίσως φαντάζεστε τον εαυτό σας να μπλέκει άσχημα. Αντί για αυτό, αρχίστε να οραματίζεστε τι θα συμβεί όταν πετύχετε. Εάν μπορείτε, αφιερώστε περισσότερο χρόνο οπτικοποιώντας και εστιάζοντας σε αυτό που θέλετε να συμβεί αντί να μηρυκάζετε τι δεν θέλετε. Αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά. Αντί να κάνετε σκέψεις αμφισβητούμενες για τον εαυτό σας, αρχίστε να οραματίζεστε πώς θέλετε να εξελιχθούν τα πράγματα.

Αλλάξτε τη φυσική σας κατάσταση

Αυτός μπορεί να είναι ένας φανταστικός τρόπος για να πάρετε κάποια άμεση ανακούφιση. Πηγαίνετε για μια βόλτα, τρέξιμο ή προπόνηση. Βάλτε το σώμα σας σε κίνηση! Βοηθά στην απελευθέρωση του στρες και στην αυτο-αμφιβολία να ξεπεραστεί ευκολότερα.

Δράστε τώρα

Η διστακτικότητα φυτεύει σπόρους αμφιβολίας. Αν συνεχίσετε να διστάζετε, αυτοί οι σπόροι αμφιβολίας γίνονται μεγαλύτεροι και γιγαντώνουν τα προβλήματα. Οπότε, δράστε αν μπορείτε τώρα. Αν όχι, φανταστείτε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και αναλάβετε δράση το συντομότερο δυνατόν, κάνοντας τις διορθώσεις σας καθώς προχωράτε.

Αλλάξτε το αφήγημα των προηγούμενων γεγονότων

Ο εγκέφαλός μας στρέφεται αυτόματα στο παρελθόν όταν αντιμετωπίζει μια νέα εμπειρία ή ένα πρόβλημα. Ζούμε το σήμερα σύμφωνα με όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Μια αποτυχία ή μια δυσκολία που βιώσατε στο παρελθόν, θα δημιουργήσει συναισθήματα και σκέψεις αμφιβολίας για τον εαυτό σας στο παρόν. Προφανώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε ή να διαφοροποιήσουμε την ερμηνεία ή την νοηματική αφήγηση των γεγονότων του παρελθόντος μας.

Αρχίστε να τα σκέφτεστε απλώς ως γεγονότα. Επικεντρωθείτε στα πράγματα που μάθατε από το παρελθόν και που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα στο σήμερα.

Αναρωτηθείτε επίσης, πώς μπορώ να είμαι ευγνώμων για αυτήν την εμπειρία και για όσα έχω μάθει από αυτήν. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια διαφορετική αντίληψη και να αλλάξετε το νόημα των γεγονότων του παρελθόντος.

Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας

Οι στόχοι, τα όνειρά σας και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας βρίσκονται στην άλλη πλευρά της ζώνης άνεσής σας . Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε σήμερα που είναι νέο, άβολο ή ακόμα και τρομακτικό; Αν το κάνετε, η αυτοπεποίθησή σας θα βελτιωθεί. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα της αυτο-αμφιβολίας θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και θα τα ξεπεράσετε.

Κάντε ένα εβδομαδιαίο τελετουργικό αξιολόγησης

Θέλουμε να μετατοπίσουμε τον τρόπο σκέψης μας από την αρνητική αυτο-κριτική και να τον κατευθύνουμε προς τη μάθηση. Όταν αισθάνεστε αμφιβολία για τον εαυτό σας, ο εσωτερικός σας διάλογος είναι συχνά ο εξής:

Γιατί το έκανα αυτό;

Γιατί δεν το έκανα αυτό;

Το εβδομαδιαίο τελετουργικό αξιολόγησης σάς βοηθά να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

Τι έμαθα;

Τι πήγε καλά;

Πού ή πως θα μπορούσα να βελτιωθώ;

Τι έκανα που με έκανε να νιώσω καλά;

Τι έκανα που με έκανε να νιώσω λίγη πίεση;

Τι μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;

Εάν κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και τις κάνετε σαν ένα εβδομαδιαίο τελετουργικό, θα διαφοροποιήσετε την αυτο-ομιλία σας από την αρνητική κριτική προς την αξιολόγηση και τη μάθηση. Όταν το κάνετε αυτό, θα διαπιστώσετε ότι τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της αυτο-αμφισβήτησης θα εξαφανιστούν.

Δοκιμάστε στην πράξη όλα τα παραπάνω και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την αμφιβολία για τον εαυτό σας.

Μπορείτε να λάβετε και συμπληρωματική βοήθεια από τα video που σας προτείνω:

Πώς να Αποκτήσεις Ακλόνητη Αυτοπεποίθηση | Υπνοθεραπεία

Πως να Αλλάξεις την Πραγματικότητά σου | Διαλογισμός

Δημιουργική Απεικόνιση – Οραματισμός | Υπνοθεραπεία …

Εάν σας άρεσαν οι προτάσεις μου και τις βρήκατε χρήσιμες, μοιραστείτε τες με άλλα άτομα ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν έχετε κάποιο σχόλιο, ερώτηση ή ανάγκη από εξατομικευμένη βοήθεια μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου τηλεφωνικά ή να μου στείλετε email αναφέροντας το πρόβλημά σας.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 693 6138090

❤ 

❤