Από: Μαρία Πέππα –

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα συναίσθημα που εξουσιάζει τη ζωή μας σε καθημερινή βάση και δεν είναι άλλο από τον Φόβο. Είναι μια τόσο μικρή λέξη, ωστόσο, ο αντίκτυπός της είναι βαθύτερος από οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα και είναι η κυρίαρχη αιτία όλων των αρνητικών συναισθημάτων μας.

‘Ολα τα αρνητικά μας συναισθήματα πηγάζουν από τον φόβο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα:

Έλλειψη αυτοπεποίθησης: Φόβος ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για να τα βγάλουμε πέρα με τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου ή μιας κατάστασης.

Άγχος-Ανησυχία: Φόβος ότι η έκβαση μιας κατάστασης που ακόμη δεν έχει συμβεί θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Ζήλια: Φόβος ότι δεν είμαστε αρκετά σημαντικοί για τους ανθρώπους που ενδιαφερόμαστε ή τα είδωλα με τα οποία συγκρίνουμε τον εαυτό μας. Είτε πρόκειται για την εξωτερική εμφάνιση, τα ταλέντα, τις δυνατότητες, τον πλούτο ή τα υλικά αγαθά γενικότερα.

Απληστία: Φόβος ότι αυτά που έχουμε ποτέ δεν είναι αρκετά ή με κάποιον τρόπο θα τα χάσουμε.

Απέχθεια για τον εαυτό μας:  Φόβος ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ότι κανείς άλλος δεν μας θέλει, επομένως, θεωρούμε τον εαυτό μας ως ανεπιθύμητο.

Θυμός: Εσωτερικοί φόβοι και απογοήτευση ότι δεν είμαστε επαρκείς ή ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν μας θεωρούν καλούς. Γινόμαστε επικριτικοί με τον εαυτό μας και εκδηλώνουμε αρνητική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους.

Ελπίζω καταλάβετε έστω και ελάχιστα πώς λειτουργεί ο φόβος και τα συναισθήματα με τα οποία καμουφλάρετε. Η πραγματικότητα όμως μπορεί να γίνει πολύ οδυνηρή όταν ο φόβος ξεφεύγει από τον έλεγχό μας και κλιμακώνεται.

Μπορεί να επιφέρει μια καταστροφή όχι μόνο σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο βαθύς και ανεξέλεγκτος φόβος του εθνικού ηγέτης μας είναι η απληστία ή η ζήλια. Σε οικογενειακό επίπεδο, όπου κάποιος θεωρεί τον εαυτό του αρχηγό της οικογένειας, ο φόβος του μπορεί να κλιμακωθεί και να εκφραστεί μόνο με σωματική ή λεκτική κακοποίηση των μελών της οικογένειάς του, αλλά σε εθνικό επίπεδο, οι φόβοι και η ανάγκη του να προστατεύσει τον εαυτό του και την χώρα του, μπορεί να οδηγήσει σε βλαπτικές αποφάσεις για τον λαό του ή ακόμη και σε πόλεμο.

Επιπλέον ο φόβος, δεν επηρεάζει τους ανθρώπους μόνο σε συναισθηματικό ή οικονομικό επίπεδο, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει ρωγμές στην αύρα τους και να τους κάνει ευάλωτους σε πνευματικές επιθέσεις. Όταν κάποιος αποδυναμώνεται από το φόβο, συνήθως χάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων, του νου και γενικότερα του εαυτού του.

Όταν ένα άτομο δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού του, γίνετε δεκτικότερο και βάλλεται από κάθε είδος εξωτερικών επιρροών συμπεριλαμβανομένης και της πνευματικής κατοχής.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι η ταινία, The Exorcism of Emily Rose. Στην ιστορία, η οντότητα χρησιμοποιεί σκόπιμα το φόβο για να χειραγωγήσει την Έμιλυ, για να την παρασύρει εκεί που θέλει και συχνά όταν είναι μόνη της.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται στην παρέα άλλων ατόμων, αισθάνεται πιο ασφαλές και λιγότερο φοβισμένο με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο για ένα επιθετικό ή δαιμονικό πνεύμα να επηρεάσει άμεσα την πραγματικότητά του. Το πνεύμα φαίνεται ότι χρειάζεται αυτή την απομόνωση για να κάνει τη δουλειά του. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο μια αρνητική οντότητα τείνει να λειτουργεί καλύτερα τη νύχτα επειδή, όταν κοιμόμαστε, δεν έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.

Όταν είμαστε ξύπνιοι και ξαφνιαζόμαστε από κάτι ή ακούμε έναν δυνατό θόρυβο, εκείνη την στιγμή δεν είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε άμεσα τα διεισδυτικά εξωτερικά ερεθίσματα που λάβαμε και η άμεση αντίδρασή μας είναι ο φόβος που ωστόσο μας βγάζει από την ισορροπία μας και μας αφήνει πνευματικά ανοιχτούς σε κάτι άλλο που παίρνει τον έλεγχο. Βεβαίως, αυτό είναι σπάνιο, αλλά μπορεί και να συμβεί. Επομένως, το κίνητρο μιας αρνητικής οντότητας είναι να προκαλέσει φόβο ή διαμάχη έτσι ώστε να δημιουργήσει για τον εαυτό της ένα άνοιγμα για κατοχή.

Πώς να παρακάμπτετε το φόβο, να μην υποκύψετε στα πλοκάμια του, έτσι ώστε να αισθάνεστε δυνατοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και να αποτρέπετε τις πνευματικές επιθέσεις.

Όλα όσα σας προτείνω παρακάτω είναι εντελώς μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας για να διορθώσετε.

  • Ο φόβος είναι ένα χαμηλής δόνησης συναίσθημα. Δεν μπορεί να υπάρξει όταν ένα άτομο εκπέμπει σε υψηλότερη πνευματική δόνηση. Το να επιτρέψετε στην αγάπη να κατευθύνει όλες τις πράξεις και τις σκέψεις σας είναι ο απόλυτος και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να πέσετε θύματα αρνητικών συναισθημάτων όπως ζήλια, απληστία, φθόνος κ.λπ. Όταν τοποθετείτε την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική σας, είναι αδύνατο να αισθανθείτε αυτά τα αρνητικά και τρομακτικά συναισθήματα.

  • Λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Αισθάνεστε ανασφαλείς όταν περπατάτε έξω φοβούμενοι ότι θα σας κλέψουν ή θα σας κακοποιήσουν; Αν ναι, η γλώσσα του σώματός σας θα εκπέμψει αυτόν ακριβώς τον φόβο και θα προσελκύσετε κοντά σας κακόβουλους ανθρώπους. Για να σταματήσετε αυτό τον τρόπο σκέψης που γίνετε αυτοεκπληρωμένη προφητεία, παρακολουθήστε μαθήματα αυτοάμυνας ή πολεμικών τεχνών που θα βελτιώσουν την δυνατότητά σας να αμύνεστε και να φροντίζετε τον εαυτό σας.

  • Εάν αισθάνεστε ζήλια, θυμό, εκδικητικότητα ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα για κάποιους ανθρώπους, αναρωτηθείτε εάν σκέφτεστε τον ΕΑΥΤΟ σας ή αν σκέφτεστε πώς επηρεάζονται οι άλλοι άνθρωποι από τις συμπεριφορές και από τις πράξεις σας. Όταν μεταφέρετε την εστίαση της προσοχής σας προς τους άλλους και την ευημερία τους, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα θα εξασθενίσουν.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το κατά πόσο αυτά που αισθάνεστε βασίζονται στον φόβο, ακολουθεί ένας απλός τρόπος για να το μάθετε:

Φτιάξτε τον πίνακα που σας παραθέτω:
fovosΓια να τον χρησιμοποιήσετε, μπορείτε απλά να αναρωτηθείτε και να καταγράψετε ένα-ένα τα συναισθήματα που θεωρείτε ότι βασίζονται στον φόβο σας. Στην συνέχεια αξιολογείστε τα από το 1 έως το 10 με το 10 να αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη ένταση.

Ποια είναι η απάντησή σας? Εάν αξιολογείτε ένα σας συναίσθημα περισσότερο από 2, προσπαθήστε   να μετατοπίσετε τις σκέψεις σας από το γιατί νιώθετε το συγκεκριμένο συναίσθημα και να επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορεί να αισθάνεται ο άνθρωπος που βάλλεται από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης του συγκεκριμένου συναισθήματός σας.

Για παράδειγμα, όταν νιώθετε απογοητευμένοι και θυμωμένοι γιατί επιστρέψατε στο σπίτι σας μετά από την εργασία σας και ο νεροχύτης της κουζίνας σας ξεχείλιζε από πιάτα βρώμικα, δεν λέω ότι δεν έχετε δικαίωμα να θυμώνετε, ρωτήστε όμως τον εαυτό σας εάν αυτός ο θυμός βασίζεται περισσότερο στην αδυναμία και στον φόβο σας να θέτε τα όριά σας, παρά στο γεγονός  ότι οι οικείοι σας αδιαφορούν για την κούρασή σας και δεν σέβονται τις ανάγκες σας.

Όταν τα παιδιά ή ο/η σύζυγός σας εκπλήσσονται με την συμπεριφορά σας, σκεφτείτε πώς μπορεί να αισθάνονται όταν ακούνε τα θυμωμένα ή υβριστικά σας σχόλια. Εάν βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους και του επιτρέψετε να νιώσει αυτό που πιθανόν εκείνοι νιώθουν για εσάς, ο θυμός σας είτε θα μειωνόταν πολύ, είτε θα εξατμιζόταν ολοσχερώς .

Είναι αρκετά εύκολο να χρησιμοποιήσετε από το διαδίκτυο έναν πίνακα σαν οδηγό που να περιέχει τα αρνητικά συναισθήματα  εάν θέλετε να μάθετε ποιος συγκεκριμένος φόβος έχει προκαλέσει τον θυμό σας .

Μπορείτε και μόνοι σας να εμβαθύνετε στις αιτίες του φόβου σας, των αρνητικών αποτυπωμάτων του στη ζωή σας και να τα απελευθερώσετε. Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο και το video θα σας φανούν χρήσιμα και ότι θα σας βοηθήσουν να επανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής και των συναισθημάτων σας – απουσία κάθε φόβου.

www.hypnotherapy4u.gr