Από: Μαρία Πέππα –

Ο όρος αυτοσεξουαλικότητα, μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένος όσο μερικοί άλλοι όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την σεξουαλικότητά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να τον κατανοήσουμε. Άλλωστε, ίσως και να ανακαλύψουμε κάτι για τον εαυτό μας που έως τώρα δεν γνωρίζαμε ή και για τους συντρόφους μας.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από την Kourtney Kardashian και κάποιες σχετικές δημοσιεύσεις της στην lifestyle ιστοσελίδα της Poosh. Σε εκείνη ανήκουν και τα εύσημα κατοχύρωσης το όρου. Ας δούμε λοιπόν την τοποθέτηση των ειδικών επί του θέματος.

Τι σημαίνει αυτοσεξουαλικότητα

Εν ολίγοις, ένα αυτοσεξουαλικό άτομο είναι αυτό που προσελκύεται σεξουαλικά από τον εαυτό του, είτε πολύ περισσότερο από ό, τι προσελκύεται από άλλους ανθρώπους, είτε αποκλείοντάς τους εντελώς.

Η αυτοσεξουαλικότητα είναι επομένως ένας όρος που περιλαμβάνει ένα φάσμα επιθυμίας.

Το να είσαι αυτοσεξουαλικός, σημαίνει να αποκομίζεις μεγάλη ευχαρίστηση από τον εαυτό σου και το σώμα σου σε βαθμό που να μην είσαι προσβάσιμος από ένα μη αυτοσεξουαλικό άτομο. Ωστόσο, ακόμα και άτομα που δεν χαρακτηρίζονται ως αυτοσεξουαλικά, ενδέχεται να εμφανίζουν κάποιες αυτοσεξουαλικές συμπεριφορές.

«Η αυτοσεξουαλικότητα είναι μια φυσική, υγιής έκφραση και πτυχή της ερωτικής επιθυμίας», μας λέει ο Jamie Gayle, Ph.D κλινικός ψυχολόγος και εκτελεστικός διευθυντής της Intraspectrum Counselling . «Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αυτορομαντισμό, αν και μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ταυτίζονται ταυτόχρονα και με τις δυο πτυχές. Ο αυτορομαντισμός, αναφέρεται κυρίως στην έννοια ενός ατόμου που προσελκύεται ρομαντικά από τον εαυτό του, ανεξάρτητα από τον τρόπο που έλκεται σεξουαλικά.»

Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι εάν κάποιος είναι αυτοσεξουαλικός, αυτό σημαίνει ότι είναι ανίκανος να αγαπήσει ή και να επιθυμήσει άλλους ανθρώπους.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα σαν η μοναδική αλήθεια, διότι πολλοί αυτοσεξουαλικοί άνθρωποι έχουν ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Το γεγονός ότι η πιο έντονη έλξη τους προέρχεται από τον εαυτό τους δεν τους καθιστά λιγότερο συναισθηματικούς.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν είστε αυτοσεξουαλικοί

1. Επιλέγετε τον αυνανισμό από το σεξ.

Παρόλο που μπορεί να μην λέτε όχι στο σεξ με ένα άλλο άτομο, γνωρίζετε ότι οι ισχυρότεροι οργασμοί και η βαθύτερη ικανοποίησή σας προέρχονται από τις ατομικές σας συνεδρίες.

«Αν αυνανίζεστε και η διέγερση στο σώμα σας είναι πολύ πιο έντονη από τη διέγερση που προέρχεται από τις συντροφικές συνευρέσεις σας, μπορεί να είστε αυτοσεξουαλικοί», λέει η Lori Lawrenz, Psy.D. , κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται στη σεξουαλικότητα.

2. Όταν κάνετε σεξ, προκειμένου να φτάσετε σε οργασμό,  χρησιμοποιείτε φαντασιώσεις με επίκεντρο τον εαυτό σας.

Όταν προσκαλείτε ένα άλλο άτομο στο κρεβάτι σας, δεν μπορείτε να νιώσετε έντονο ερεθισμό ή να φτάσετε σε οργασμό δίχως να φαντασιωθείτε τον εαυτό σας.

3. Ο εαυτός σας πάντα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις αυνανιστικές φαντασιώσεις σας ακόμη και όταν βλέπετε πορνό.

Μπορεί να εστιάζετε τις σκέψεις σας στην εικόνα του σώματός σας, στη μυρωδιάς σας ή ακόμη και στην αίσθηση που σας αφήνει η κρέμα σώματος που φοράτε μετά από το μπάνιο σας. Ο Gayle λέει, ότι ένα άτομο που «προσελκύεται σεξουαλικά από τον εαυτό του στις σεξουαλικές φαντασιώσεις του ή προκαλεί μόνο τέτοιες φαντασιώσεις» μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αυτοσεξουαλικό.

4. Προτιμάτε τον αυνανισμό και τον ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας αντί των τρυφερών συνευρέσεων με άλλους ανθρώπους.

Η ιδέα να περάσετε τη βραδιά σας με τον εαυτό σας στο μπάνιο ή τυλιγμένοι και κάτω από τα σεντόνια σας, είναι πιο δελεαστική για εσάς ακόμη και όταν σας δίνεται η ευκαιρία να βγείτε έξω με κάποιο άλλο άτομο.

5. Τα ερωτικά σας όνειρα, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό σας.

Εάν έχετε επίμονα ερωτικά όνειρα όπου εμφανίζεστε μόνο εσείς, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι είστε αυτοσεξουαλικοί.

6. Σας αρέσει να κάνετε σεξ μπροστά από έναν καθρέφτη.

Εάν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής διαδικασίας, έχετε έναν καθρέφτη μπροστά σας, το βλέμμα σας εστιάζει στο σώμα σας και οι εικόνες που σας προκαλούν διέγερση είναι μόνο οι δικές σας και όχι του/της συντρόφου σας, τότε, θεωρήστε τον αυτοσεξουαλικό προσανατολισμό ως μια πιθανότητα μας λέει η Lawrenz.

Σε τι διαφέρει η αυτοσεξουαλικότητα από τον ναρκισσισμό

Ενώ μπορεί οι άνθρωποι να υποθέτουν ότι ο ναρκισσισμός και η αυτοσεξουαλικότητα είναι εγγενώς αλληλένδετα, αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνο λανθασμένη, αλλά επιζήμια και προσβλητική για τους αυτοσεξουαλικούς.

Οι ναρκισσιστές έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημαντικότητάς τους, την απελπιστική ανάγκη για υπερβολική προσοχή, τον θαυμασμό και την επικύρωση, εξηγεί ο Gayle.

«Κάτω από την πρόσοψη της υπερβολικής αυτοπεποίθησης βρίσκεται μια εξαιρετικά εύθραυστη αίσθηση του εαυτού που βάλλεται πολύ εύκολα ακόμη και με την παραμικρότερη κριτική».

«Ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και ένας τρόπος αλληλεπίδρασης με τον κόσμο που αφορά κυρίως την αυτοπροώθηση, τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης πολύτιμης εικόνας του εαυτού προς τους άλλους, τη διατήρηση του ελέγχου και της εξουσίας και που είναι εκδηλώσεις εσωτερικής ευθραυστότητας ή αποσταθεροποίησης.»

Η αυτοσεξουαλικότητα είναι πολύ διαφορετική από τον ναρκισσισμό.

«Η αυτοσεξουαλικότητα, σε αντίθεση με τον ναρκισσισμό, είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός ή ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει διάφορες σεξουαλικές συμπεριφορές και πεποιθήσεις που κατευθύνονται προς τον εαυτό, χωρίς αναφορά στην ανάγκη για ανατροφοδότηση της αυτοεκτίμησης από κάποιον άλλο, την ενσυναίσθηση των άλλων ή την ανάγκη για επικύρωση από τους άλλους», εξηγεί ο Gayle.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι της αυτοσεξουαλικότητας, αφορά την πλοήγηση των αυτοσεξουλικών στις απόψεις και τις παρανοήσεις των άλλων σχετικά με το τι είναι αυτοσεξουαλικότητα», προσθέτει ο Vitale.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναφέρονται στον ναρκισσισμό όταν συζητώ για την αυτοσεξουαλικότητα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικοί ή κακοί. Η διαδεδομένη τάση να συσχετίζεται η αυτοσεξουαλικότητα με τον ναρκισσισμό, δείχνει πόσο πολύ η κοινωνία μας αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την πραγματική εκτίμηση και την αγάπη για τον εαυτό τους. Είναι εντάξει να προσελκύεστε από τον εαυτό σας, να τον θαυμάζετε και να απολαμβάνετε την αγάπη που του έχετε, ανεξάρτητα από το είδος της αγάπης που τρέφετε για αυτόν.»

Τι να κάνετε εάν το ταίρι σας είναι αυτοσεξουαλικό

Μην το παίρνετε προσωπικά

«Εάν το ταίρι σας είναι αυτοσεξουαλικό, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό δεν αφορά εσάς», εξηγεί ο Lawrenz.

«Απλά, θα κοιτάξει τον εαυτό του, αντί για εσάς ή σε αντίθεση με εσάς, για να νιώσει διέγερση. Αυτό, ιδιαίτερα στην αρχή ίσως σας κάνει να αισθανθείτε άβολα διότι είναι κάτι ασυνήθιστο. Ίσως να θεωρείτε ότι είναι πιο νορμάλ να εστιάζει σε εσάς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σας επαφής αντί να εστιάζει στον εαυτό του. Ωστόσο, μπορεί να ερεθιστεί παράλληλα και από εσάς, αρκεί να εμπλακείτε ενεργά προσθέτοντας και τη δική σας διεγερτική νότα στο παιχνίδι σας.»

Να είστε υποστηρικτικοί

«Υποστηρίξτε και ενθαρρύνετε το ταίρι σας να εξερευνήσει την αυτοσεξουαλικότητά του», λέει ο Vitale.

«Η ενθάρρυνσή σας θα δώσει ώθηση στο ταίρι σας να αισθανθεί πιο άνετα και να βιώσει την πλήρη αγάπη για τον εαυτό. Επίσης, η αποδοχή της αυτοσεξουαλικότητας, βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι αυτοσεξουαλικοί αλληλεπιδρούν ή σχετίζονται με τους άλλους τόσο στις πλατωνικές όσο και τις σεξουαλικές / ρομαντικές σχέσεις.»

Σεβαστείτε την ταυτότητά τους

Η αυτοσεξουαλικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως σεξουαλικός προσανατολισμός τύπου ΛΟΑΤΚ λέει ο Lawrenz. Παρόλο που μπορεί να μην υπάρχει δομική καταπίεση των αυτοσεξουαλικών ατόμων με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει για τους ΛΟΑΤΚ, ωστόσο υπάρχει ένα στίγμα που την περιβάλλει.

«Δεν θεωρείται ως βιώσιμο μέσο σεξουαλικής ταυτοποίησης». Γι ‘αυτό φροντίστε να σεβαστείτε την ταυτότητα του συντρόφου σας. Μην αμφισβητείτε τη σεξουαλικότητά του ή την συγκρίνετε με τον ναρκισσισμό, για παράδειγμα.

Διατηρείστε ανοιχτό το νου σας και μην κρίνετε

«Απλά και μόνο επειδή ο σύντροφός σας χαρακτηρίζεται ως αυτοσεξουαλικός δεν σημαίνει ότι θα είναι κακός εραστής ή δεν θα ενδιαφερθεί να μάθει τι σας ευχαριστεί», λέει η Janet Brito, Ph.D., LCSW, πιστοποιημένη σεξουαλική θεραπευτής.

Μην επιτρέπετε στην αυτοσεξουαλικότητα του συντρόφου σας να γίνει εμπόδιο στη σχέση σας. Αντ ‘ αυτού, δείτε τη ως μια ζωτική πλευρά του ατόμου που αγαπάτε και θέλετε να την κατανοήσετε.

Επικοινωνήστε, επικοινωνήστε, επικοινωνήστε

«Θα σας συνιστούσα να μιλήσετε με το ταίρι σας και να ακούσετε τι έχει να σας πει δίχως να το κρίνετε αν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα πώς αισθάνεται με την αυτοσεξουαλικότητά του», λέει ο Vitale.

Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε μια αμοιβαία ικανοποιητική σχέση είναι να είστε πολύ ξεκάθαροι μεταξύ σας για αυτά που σας αρέσουν ή εκείνα που σας δυσκολεύουν.

Χρησιμοποιήστε την αυτοσεξουαλικότητα του συντρόφου σας «ως ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τη σεξουαλικότητα του άλλου και να επικοινωνήσετε τις δικές σας σεξουαλικές ανάγκες», λέει ο Μπρίτο.

«Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την έννοια της αυτοσεξουαλικότητας ή της αυτοσεξουαλικής ταυτότητας είναι, ότι δεν είναι κάτι ανώμαλο ή παθολογικό», λέει ο Gayle.

«Είναι φυσιολογικές παραλλαγές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας που αξίζουν σεβασμό και κατανόηση.»

Υπάρχουν τόσες πολλές κατηγοριοποιήσεις που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι για να κατανοήσουμε καλύτερα την σεξουαλικότητά μας. Πρέπει συνεχώς να αναζητούμε νέους τρόπους για να ενισχύσουμε την εξοικείωσή μας με το σώμα μας, τον εαυτό μας και τους συντρόφους μας.

Εάν έλκεστε σεξουαλικά από τον εαυτό σας και κατακλύζεστε από ενοχές, η νοητική άσκηση που ακολουθεί, είναι ένα σημαντικό εργαλείο αυτο-βοήθειας που σας παρέχει την δυνατότητα να απαλλαχθείτε από τα Δεσμά της  !!! Καλή Ακρόαση !!!

www.psychology.gr

www.hypnotherapy4u.gr