Από: Μαρία Πέππα – 

Όταν είμαστε παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές μας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωή μας, δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στους κανόνες. Το κάνουν για να μας προστατέψουν, για να μας μάθουν πώς να συμπεριφερόμαστε ορθά και για να μας προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή μας.

Οι κανόνες στην παιδική ηλικία

Οι κανόνες αυτοί, καθορίζουν αυτά που μας επιτρέπονται, μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Μας επιβάλλονται άλλοτε για να ενισχύσουν την καλή μας συμπεριφορά και άλλοτε για να αποθαρρύνουν την κακή μας.

Σαν παιδιά δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε γιατί μας επέβαλαν αυτούς τους κανόνες. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε πολύ καλά μέσα από την επιμονή των ενηλίκων και την συνεχή επανάληψη των κανόνων, ότι πρέπει να υπακούσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση δεχόμαστε επιπλήξεις, ή ακόμη και τιμωρίες.

Ένα παράδειγμα κανόνων που συνήθως συνοδεύονται από επιπλήξεις και τιμωρίες και που δημιουργεί αίσθηση αναξιότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση στα παιδιά, θα μπορούσε να αφορά και την απόδοσή μας στο σχολείο. Ποιος από εμάς, ακόμη και τους άριστους, δεν έφερε κάποτε κακούς βαθμούς στο σπίτι από το σχολείο.

Οι κακοί βαθμοί μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί για τους γονείς, αλλά πόσοι από αυτούς γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο για να προετοιμάσουν το παιδί τους για μελλοντική επιτυχία; Πόσοι από αυτούς διαχωρίζουν το παιδί από την μειωμένη σχολική του απόδοση και το επαινούν σε άλλους τομείς που ξεχωρίζει; Πόσοι γονείς διαβεβαιώνουν το παιδί τους ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι οι κακοί βαθμοί δεν συνιστούν απαραίτητα αποτυχία αλλά ένα από τα πολλά διαθέσιμα μέτρα που συμβάλλουν στην επιτυχία;

Οι εσωτερικευμένοι κανόνες

Τις περισσότερες φορές, τα αποτυπώματα που συνοδεύουν τον παραπάνω καθώς και διάφορες άλλους «κανόνες» που μας επιβλήθηκαν εσωτερικεύονται και γίνονται μέρος του ποιοι είμαστε. Και βεβαίως μπορούμε να διατηρούμε τους κανόνες που κρίνουμε ωφέλιμους. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους τους κανόνες που τελικά μας έβλαψαν και που περιορίζουν την ζωή μας;

Τους κανόνες που μας στερούν από το να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας ως ενήλικες ή πρωτοβουλίες γενικότερα; Που συντηρούν την ατολμία μας περιμένοντας από τους άλλους να μας δώσουν έγκριση ή να μας υπαγορεύσουν τι να κάνουμε και πώς να ζούμε τη ζωή μας;

Αυτό δεν είναι και πολύ ικανοποιητικό όταν ανακαλύπτουμε ότι μας συμβαίνει. Ωστόσο, μπορούμε να αφήσουμε πολλούς από αυτούς τους κανόνες πίσω μας, στο παρελθόν. Μπορούμε να απελευθερωθούμε από εκείνους που κάποτε οι γονείς μας έθεσαν θεωρώντας σύμφωνα με την δική τους αντίληψη ότι εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό, αλλά έπαψαν πλέον να μας χρησιμεύουν ως ενήλικες.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της ζωής μας

Αυτή η απελευθέρωση θα μας προσφέρει τη δυνατότητα της αυτοδιάθεσης. Θα ενδυναμώνει την αίσθηση του εαυτού μας, θα επιτρέψει επιλογές και δυνατότητες σε όλες εκείνες τις περιστάσεις που περιορίστηκαν λόγω αναγκαιότητας και αδυναμίας. 

Όταν αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και παίρνουμε την απόφαση να επιλέξουμε ποιους από τους κανόνες θα κρατήσουμε ή όχι, αισθανόμαστε τον καλύτερο εαυτό μας να αναδύεται και ο καλύτερός μας εαυτός θα γίνει σιγά-σιγά ο προεπιλεγμένος μας εαυτός. Οι κανόνες είτε θα εξαφανιστούν, είτε θα εξασθενίσουν και θα επανεμφανίζονται μόνο σε πλαίσια φυσιολογικά.

Οι άνθρωποι δύσκολα αντιλαμβανόμαστε το πόσα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουμε όταν η ζωή μας υπαγορεύεται από άκαμπτους κανόνες. Καθιστούν τις ιστορίες μας τόσο άχρωμες και περιοριστικές !

Η ζωή μας γίνεται σκληρή, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διασκεδάσουμε, να κάνουμε λάθη ή να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο.

Απελευθέρωση από τους εσωτερικευμένους κανόνες

Έτσι λοιπόν και μόνο για σήμερα, δοκίμασε να δώσεις άδεια στον εαυτό σου, με την βοήθεια των επιβεβαιώσεων του video που ακολουθεί και δες τι θα αποκομίσεις.

Παρατήρησε με ποιον τρόπο θα σε αλλάξουν. Και αν διαπιστώσεις έστω και την παραμικρή αλλαγή, συνέχισε να το ακούς, έως ότου να βεβαιωθείς ότι ανέκτησες όλα εκείνα που αθέλητα οι γονείς σου στέρησαν και που σίγουρα αξίζει να ανακτήσεις για να δώσεις στην ζωή σου μεγαλύτερο νόημα και επιτέλους να την απολαμβάνεις.

Σας ευχαριστώ πολύ – Εύχομαι γαλήνια και όμορφη ζωή …

www.hypnotherapy4u.gr 

www.psychology.gr