Από: Μαρία Πέππα –

Τι είναι η προσκόλληση? Ο ψυχολόγος John Bowlby ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος θεωρητικός της προσκόλλησης, την περιγράφει ως την ¨διαρκή ψυχολογική συνεκτικότητα μεταξύ των ανθρώπων¨. Δηλαδή η προσκόλληση είναι ένας συναισθηματικός δεσμός με ένα άλλο πρόσωπο. 

Αφορά στους αρχικούς δεσμούς που δημιουργούνται ανάμεσα στα παιδιά και τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι επηρεάζουν όλη την υπόλοιπη ζωή τους και χρησιμεύουν στο να κρατηθεί το βρέφος κοντά στη μητέρα του έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του.

Στην πραγματικότητα, η προσκόλληση δεν αναπτύσσεται μόνο ανάμεσα στο παιδί και την μητέρα του. Προσκολλήσεις είναι και οι λανθασμένες πεποιθήσεις, τα διάφορα πιστεύω, ιδέες, έθιμα, συναισθήματα για άλλους ανθρώπους κλπ, που θολώνουν την κρίση μας για το λάθος, το σωστό, για την επιτυχία, τα χρήματα, τα υλικά αγαθά, τις σχέσεις μας.

Κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει μια δύναμη που μας ωθεί να φανταζόμαστε, να έχουμε και να διατηρηρούμε τα πάντα αμετάβλητα. Αυτό προκύπτει από την έμφυτη ανάγκη μας για αποφυγή της αβεβαιότητας που επιφέρει η κάθε αλλαγή στη ζωή. 

Επιπλέον, η προσκόλληση συχνά εμποδίζει την ελεύθερη ροή του νου να πηγαίνει εκεί που πραγματικά θα ήθελε να πηγαίνει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του νου. Στην πραγματικότητα οι προσκολλήσεις μας αποτελούν συνήθως τις κύριες αιτίες της στεναχώριας, έντασης και άγχους μας, διότι παρεμβαίνουν ανάμεσα στην επιθυμία μας να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες συνθήκες, συναισθήματα, κεκτημένα μας και την συνεχή αλλαγή της πραγματικότητάς μας που είναι σύμφυτη με τη ζωή.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνουμε λίγη ένταση ή άγχος με κάθε αλλαγή, δεδομένου ότι συμβαίνει ανεξαρτήτως πως και επί της ουσίας κανείς μας δεν μπορεί να την αποφύγει. Ωστόσο, όταν τα πράγματα και οι καταστάσεις μας ξεφεύγουν, όταν καταπολεμούμε την φυσική ροή της πραγματικότητας, μπορεί να οδηγηθούμε σε αντίσταση που ουσιαστικά είναι και ανώφελη.

Στην αντίσταση οφείλεται η δυσκολία μας να χαλαρώσουμε και να γίνουμε ανθεκτικότεροι στην αλλαγή. Προσκολλούμαστε  σε μια ιδεατή πραγματικότητα προσδοκώντας να παραμείνουν τα πάντα αμετάβλητα.

Όταν αποδεσμευόμαστε από τις προσκολλήσεις που μας εμποδίζουν ή μας απομακρύνουν από την αληθινή φύση μας και τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η ζωή: 

Το βέλος της άγνοιας παραμερίζεται, το ταξίδι αρχίζει να γίνεται συναρπαστικότερο. Ανακαλύπτουμε την σοφία της ύπαρξης, τον αυθεντικό μας εαυτό και τι ακριβώς σημαίνει η αυτοπραγμάτωση. (η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του αυτοπραγματώνομαι, η πραγματοποίηση των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, καθώς και η αίσθηση της πληρότητας-εσωτερική ισορροπία που δημιουργείται ως ακόλουθο el.wiktionary.org) …

Εύχομαι ο οραματισμός του video που ακολουθεί, να σας προσφέρει απολαυστική ακρόαση και ουσιαστική αποδέσμευση από τις προσκολλήσεις που έως σήμερα σας κρατούσαν καθηλωμένους …

http://www.youtube.com/watch?v=6RmxoLYWxHY

********

Η τεχνολογία σήμερα, σας παρέχει την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού σας να λάβετε την φροντίδα που έχετε ανάγκη. Στην διάθεσή σας οποτεδήποτε το αποφασίσετε είτε από κοντά, είτε εξ αποστάσεως.

maria-peppa-viothymiki-psyxotherapeia-ypnotherapeia-coach-stress

Μπορείτε να:

Εγγραφείτε στο κανάλι μου στο Youtube
Περιηγηθείτε στην Ιστοσελίδα μου
Να εξερευνήσετε τα προϊόντα Υγείας Lifewave
Την σελίδα μου στο fb
Ακολουθήσετε στο Instagram