Από: Μαρία Πέππα –

Εάν με ρωτούσατε να σας προτείνω τρόπους για να ανταποκριθείτε με μεγαλύτερη ευκολία στις προκλήσεις και κυρίως στην αβεβαιότητα που όλοι μας βιώνουμε ετούτο το διάστημα, αναμφισβήτητα θα σας πρότεινα το πρωινό τελετουργικό.

Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, το ψυχικό σθένος, η αντοχή ή η ανθεκτικότητα απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε δεν είναι σωματική ιδιότητα. Είναι κυρίως μια ιδιότητα πνευματική, μια κατάσταση εσωτερική που σημαίνει ότι το υλικό, το συναισθηματικό, το νοητικό και το πνευματικό σας σώμα πρέπει να είναι εναρμονισμένα.

Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο το συναισθηματικό σώμα να βιώσει ευδαιμονία και χαρά όταν το υλικό σώμα είναι εξασθενημένο, άρρωστο ή κουρασμένο. Είναι σχεδόν αδύνατον το υλικό σώμα να έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ημέρας όταν το στρες χτυπάει κόκκινο με το καλημέρα.

Τούτου λεχθέντος, η καθημερινή πρωινή τελετουργία είναι ένα εργαλείο ανεκτίμητο ως προς αυτή την κατεύθυνση διότι για τους περισσότερους ανθρώπους οι ημέρες ξεκινούν μέσα στην βιασύνη και ιδιαίτερα σήμερα μέσα στον φόβο και τον πανικό εξαιτίας του ιού.

Οι άνθρωποι συνήθως αποφεύγουν να εντάξουν μια πρωινή τελετουργική διαδικασία στην ζωή τους. Ίσως επειδή βαριούνται, ίσως επειδή ξενυχτούν το βράδυ και ο ύπνος που λαμβάνουν δεν είναι επαρκής, ίσως και να μην γνωρίζουν το πόσο πολύ βοηθά όχι μόνο στην εναρμόνιση όλων των φορέων τους αλλά και ως αποτέλεσμα αυτής της εναρμόνισης και την προσωπική ανάπτυξή τους.

Δηλαδή βοηθάει στην δημιουργία θετικών συνηθειών, την ανάπτυξη σωστότερης νοοτροπίας και στην έκβαση στόχων και αναγκών που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να στεφθούν από επιτυχία. Αυτό συμβαίνει διότι ξεκινούν την ημέρα τους με το νου τους γαλήνιο, ήρεμο, δημιουργικό και βεβαίως παραγωγικό.

Τι είναι όμως η καθημερινή πρωινή τελετουργία ?

Είναι αυτό που κάνετε νωρίς το πρωί με το που θα ξυπνήσετε και πριν από οτιδήποτε άλλο.

Ποιες πρακτικές μπορείτε να εντάξετε στο πρωινό σας τελετουργικό

Σιωπή ή Διαλογισμό

Ο στόχος της σιωπής ή του διαλογισμού είναι να διατηρήσετε τον νου σας καθαρό από τις σκέψεις που τον βομβαρδίζουν με το που θα ανοίξετε τα μάτια σας και να είστε σε θέση να εστιάσετε πλήρως στο παρόν. Πως μπορείτε να το επιτύχετε:

• Καθίστε κάπου άνετα και εστιάστε την προσοχή σας στην εισπνοή και την εκπνοή σας. Κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι ο νους σας περιπλανιέται στα δικά του πράγματα επαναφέρετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας.

• Επαναλάβετε κάθε 2 ή 3 δευτερόλεπτα μια συγκεκριμένη λέξη. Θα μπορούσε να είναι πχ ¨χαρά, ευτυχία, ευδαιμονία¨. Εστιάσετε το νου σας αποκλειστικά σε αυτή τη λέξη.

• Αρίθμηση. Θα μπορούσατε να μετρήσετε από το 1 έως το 100, 200, 300 κλπ.

• Επιλέξτε να ακούσετε έναν καθοδηγούμενο οραματισμό ή διαλογισμό από τους τόσους διαθέσιμους στο Youtube.

Οτιδήποτε και αν αποφασίσετε να κάνετε απλά να θυμάστε ότι ο νους πρέπει να είναι επικεντρωμένος σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν πρέπει να ονειροπολήσετε, ούτε να απασχολήσετε το νου σας με τα καθήκοντα της ημέρας ή τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε.

Θετικές Δηλώσεις ή μάντρας

Αφορούν την επανάληψη θετικών γενικευμένων φράσεων. Μπορείτε να στοχεύσετε στην υγεία, την ευτυχία, την οικονομική ευημερία ή οτιδήποτε άλλο. Ξεκινήστε με την υγεία σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Είναι σημαντικό, διότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματώσετε την ευτυχία ή την οικονομική ευημερία όταν το σώμα σας βιώνει δυσφορία ή πόνο όπως ανέφερα πιο πάνω.

Σας συνιστώ να τις επαναλαμβάνετε δυνατά όποτε μπορείτε. Σε περίπτωση που σαν έκλαμψη σας έρθει στο νου μια όμορφη ιδέα, μπορείτε να την ενσωματώσετε. Θα μπορούσατε επίσης να ηχογραφήσετε τις δηλώσεις σας με την δική σας φωνή και ακόμη καλύτερα να τις παντρέψετε με την αγαπημένη σας μουσική υπόκρουση.

Οι θετικές δηλώσεις είναι εξαιρετικές επειδή σας ενδυναμώνουν και σας βοηθούν να πιστέψετε στον εαυτό σας.

Νοητική απεικόνιση

Και ενώ οι θετικές δηλώσεις, σας βοηθούν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και να αποκτήσετε θετική νοοτροπία, η νοητική απεικόνιση σας βοηθά να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους. Εάν οι στόχοι σας είναι πολλοί, τότε εστιάστε σε διαφορετικό στόχο κάθε πρωί.

Μην ξεχάσετε να καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο πότε ξεκινήσατε με τον κάθε στόχο σας έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μετρήσιμο. Δηλαδή να γνωρίζετε σε πόσο χρονικό διάστημα το ενεργειακό σας επίπεδο και οι κραδασμοί σας ανυψώθηκαν και ο νόμος της έλξης είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για εσάς.

Η νοητική απεικόνιση γίνετε ευκολότερα με τα μάτια κλειστά.

Άσκηση και κίνηση

Πρόκειται για την άσκηση ή κάποιου είδους κίνησης κάθε ημέρα. Αυτό που κάνετε μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα. Την μια ημέρα μπορεί να είναι τρέξιμο ή γρήγορο βάδισμα, άλματα, yoga, διατάσεις για 10 – 15 λεπτά. Αν ο χρόνος δεν σας περισσεύει μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση ταυτόχρονα με τις θετικές δηλώσεις σας.

Ανάγνωση βιβλίων, ακρόαση podcasts ή παρακολούθηση μαθημάτων στο youtube

Αυτά αναφέρονται σε περιεχόμενο που θα σας εμπνεύσει, θα σας παρακινήσει ή θα σας βοηθήσει να μάθετε κάτι καινούργιο το οποίο θα σας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας. Μπορεί να αφορά νέα εργαλεία μάρκετινγκ, τεχνικές πωλήσεων, τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης ή κάτι πνευματικό. Ψάξτε για περιεχόμενο που θα ενισχύσει την παραγωγικότητά σας ή θα σας κάνει να λειτουργήσετε με θετική διάθεση κατά την διάρκεια της ημέρας σας.

Γραφή – ημερολόγιο

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που θα μπορούσατε να κάνετε εδώ. Αφιερώσετε 5΄ για να καταγράψετε τα πράγματα για τα οποία είσαστε ευγνώμονες στην ζωή σας όπως για τις επιτυχίες σας, την υγεία σας, τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τις όμορφες σκέψεις τα συναισθήματα και τις ιδέες σας.

Ένα άλλο σπουδαίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγράψετε:

• Ποια θα θέλατε να είναι η εξέλιξη της ημέρας σας
• Ποιες είναι οι προθέσεις σας για σήμερα
• Ποια είναι τα θετικά πράγματα που θέλετε να σας συμβούν

Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που νομίζετε ότι θα συμβεί, επικεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε ιδανικά να συμβεί.

Φράσεις που σας εμπνέουν

Θα μπορούσατε να γράψετε επαναλαμβανόμενα μια αγαπημένη φράση, ακόμη και απόσπασμα από το αγαπημένο σας βιβλίο. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εντυπωθούν στον ασυνείδητο νου σας τα μηνύματά τους. Το κλειδί είναι η διαφοροποίηση για να μην βαρεθείτε. Την μια ημέρα καταγράψτε τους στόχους σας, την επόμενη εκφράστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Πρακτικές συμβουλές

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καθιερώσετε το καθημερινό πρωινό τελετουργικό σας.

Προαποφασίστε την διάρκεια

Όσο περισσότερο επενδύσετε στο τελετουργικό σας, τόσο περισσότερα θα είναι και τα οφέλη που θα αποκομίσετε. Θα μπορούσε να είναι 5, 10, 15 λεπτά, μισή ώρα ή ακόμα και μία ώρα το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να αφιερωθείτε σε μια μόνο πρακτική, να κάνετε συνδυασμούς και να αναπροσαρμόζετε το τελετουργικό  σας κάθε ημέρα ανάλογα με την διάθεσή σας.

Αυτό που έχει σημασία είναι η επικέντρωση στον στόχο, να ξεκινήσετε και την διάρκεια την προσαρμόζετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι σας αμέσως

Ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε στην ροή της πρωινής τελετουργίας, είναι να τοποθετήσετε το ξυπνητήρι σας μακριά από το κρεβάτι σας εξαναγκάζοντας τον εαυτό σας να σηκωθεί για να το απενεργοποιήσει. Στην συνέχεια βουρτσίσετε τα δόντια σας για να νιώσετε την πρώτη φρεσκάδα της ημέρας.

Φορέστε ρούχα άνετα και χαλαρά

Τοποθετήστε τα κοντά σας αποβραδίς, πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας για να κοιμηθείτε. Χρησιμοποιήστε αυτά τα ρούχα μόνο για αυτό τον σκοπό διότι το σώμα σας ασυνείδητα γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα για την πρωινή τελετουργία σας όταν τα φοράτε.

Μείνετε πιστοί στην πρωινή τελετουργία σας για 30 συνεχείς ημέρες

Αυτό είναι αρκετό διάστημα για να διαπιστώσετε εάν η πρωινή τελετουργία σας ταιριάζει και κυρίως αν σας ωφελεί. Είναι επίσης αρκετό διάστημα για να κάμψετε τις αντιστάσεις σας από το προηγούμενο πρωινό μοτίβο που είχατε υιοθετήσει στην ζωή σας.

Σχετικά Άρθρα:

Όταν το Σώμα και ο Νους είναι Απόλυτα Χαλαρά … 
Τι σημαίνει Χαλάρωση και γιατί σας Ευεργετεί … 

Σχετικά Video:

Επανασύνδεση με τον Ανώτερο Εαυτό … 
Αγαπώντας όλα τα μέρη του Εαυτού σου, της Louise L. Hay … 

Μπορεί οι καιροί να επιβάλλουν τον κατ΄ οίκο περιορισμό, η τεχνολογία όμως μέσω Skype σας δίνει την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού σας να λάβετε την φροντίδα που έχετε ανάγκη. Στην διάθεσή σας λοιπόν οποτεδήποτε το αποφασίσετε.

maria-peppa-viothymiki-psyxotherapeia-ypnotherapeia-coach-stress

Μπορείτε να:

Εγγραφείτε στο κανάλι μου στο Youtube
Περιηγηθείτε στην Ιστοσελίδα μου
Να εξερευνήσετε τα προϊόντα Υγείας Lifewave
Την σελίδα μου στο fb
Ακολουθήσετε στο Instagram