Από: Μαρία Πέππα –

Ένα από τα νοητικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε οτιδήποτε σημαντικό επιθυμείτε στη ζωή σας είναι και οι φραστικές επιβεβαιώσεις. Οι επιβεβαιώσεις είναι θετικές φράσεις που επαναλαμβάνετε συχνά μέσα στο νου σας. Μπορείτε να τις ξεκινήσετε το πρωί που θα ξυπνήσετε, κατά την διάρκεια της ημέρας καθώς και το βράδυ όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας για να κοιμηθείτε.

Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τις:

Εξωγενείς. Αφορούν ένα στόχο που έχετε βάλει ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα, την απώλεια του περιττού βάρους σας ή την επαγγελματική σας προαγωγή.

Εγγενής. Αφορούν αυτό που θέλετε να είστε ή που θέλετε να γίνετε. Για παράδειγμα, να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, να γίνετε περισσότερο κοινωνικοί, να βάζετε όρια στις σχέσεις σας κλπ.

Γιατί οι επιβεβαιώσεις είναι χρήσιμες

Διότι σας βοηθούν να γίνετε οι αρχιτέκτονες των σκέψεών σας, να αντικαταστήσετε κατά βούληση τις αρνητικές σκέψεις σας με θετικές. Κάθε ημέρα περνούν από το νου σας 60 – 80 χιλιάδες σκέψεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των σκέψεων είναι σκέψεις που επαναλαμβάνετε συστηματικά. Οποιαδήποτε σκέψη επαναλαμβάνετε συνεχώς είναι μια επιβεβαίωση. Επομένως είτε το έχετε συνειδητοποιήσει είτε όχι, δεν ξεφεύγετε από αυτές.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από τις σκέψεις που επαναλαμβάνετε ασυνείδητα στον εαυτό σας είναι αρνητικές. Όταν αρχίσετε με άκαμπτη υπομονή και αποφασιστικότητα να επαναλαμβάνετε τις θετικές επιβεβαιώσεις σας, θα είστε σε θέση να:

• Κάνετε τις θετικές αλλαγές που χρειάζεστε και να νιώσετε πολύ καλύτερα
• Κάνετε αισιόδοξες/ελπιδοφόρες σκέψεις για αυτό που θέλετε να είστε και
  για τα πράγματα που θέλετε να επιτύχετε
• Εστιάζετε το νου στους στόχους σας με μεγαλύτερη ευκολία 

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε. Όταν αλλάζει ο τρόπος της σκέψης σας, θα αλλάξουν και οι πεποιθήσεις σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πεποιθήσεις θα εκδηλωθούν και στην υλική σας πραγματικότητα.

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των επιβεβαιώσεων και της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου. Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να προγραμματίσετε τον εγκέφαλό σας να σκέφτεται διαφορετικά. Όταν επαναλαμβάνετε τις θετικές επιβεβαιώσεις, τα πράγματα αλλάζουν σε ασυνείδητο επίπεδο. Δημιουργείτε νέες νευρικές οδούς στον εγκέφαλό σας, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να αρχίσετε ασυνείδητα να ενεργείτε διαφορετικά.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι επιβεβαιώσεις δεν λειτουργούν

Η κύρια αιτία για την οποία οι δηλώσεις ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικές, οφείλεται σε γνωστική ασυμφωνία. Η γνωστική ασυμφωνία αναφέρεται στην σύγκρουση ανάμεσα στην θετική επιβεβαίωση της επιλογής σας και τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις ή την στάση σας απέναντι στην ζωή.

Πώς να εντοπίζετε την γνωστική ασυμφωνία

Υπάρχουν δυο εύκολοι τρόποι για να αναγνωρίσετε την γνωσιακή ασυμφωνία. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Τον αντιφατικό εσωτερικό διάλογο

Όταν επαναλαμβάνετε μια επιβεβαίωση και η αυτο-ομιλία σας αντιφάσκει. Για παράδειγμα όταν λέτε ¨έχω εργαστεί σκληρά και αξίζω να πάρω προαγωγή¨ και μια δεύτερη φωνή αναδύεται από μέσα σας που λέει κάτι σαν ¨όχι, είναι δύσκολο να συμβεί ή δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ¨.

Αν υποθέσουμε ότι είστε ντροπαλός και επαναλαμβάνετε την επιβεβαίωση: ¨Είμαι σίγουρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση όταν συνομιλώ με τον διευθυντή μου¨ και η φωνή σας λέει ¨όχι, δεν είμαι. Είμαι ντροπαλός και δεν τολμώ να του μιλήσω όταν κάνει κατάχρηση του χρόνου μου¨

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι η επιβεβαίωση ότι ¨η επιχείρησή μου είναι ανθηρή¨ Εδώ θα αναδυθεί η αντιφατική αυτο-ομιλία και ίσως ένα άβολο συναίσθημα εφόσον στην πραγματικότητα γνωρίζετε ότι ισχύει το αντίθετο.

Το άγχος – δυσάρεστη αίσθηση

Όταν αρχίζετε να επαναλαμβάνετε τις επιβεβαιώσεις σας και νιώθετε να σας δημιουργούν άγχος ή μια δυσάρεστη αίσθηση/συναίσθημα μέσα σας που φαίνεται σα να σας λέει ότι αυτό που λέτε δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια σας.

Θετικές επιβεβαιώσεις και γνωστική ασυμφωνία, πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε

Για να ξεπεράσετε την γνωστική ασυμφωνία, χρειάζεται να κάνετε τις επιβεβαιώσεις σας πιστευτές προκειμένου να λειτουργήσουν. Για να σας βοηθήσω να το κάνετε αυτό, θα σας δώσω μερικά ενδεικτικά απλά παραδείγματα για να ξεκινήσετε, τα οποία εσείς θα προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.

• Αισθάνομαι σιγουριά
• Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου κάτω από όλες τις περιστάσεις
• Το εισόδημά μου ανέρχεται σε €€€€€€ ετησίως
• Η υγεία μου είναι άριστη
• Έλκω γύρω μου ανθρώπους που με αγαπούν και με στηρίζουν

Όταν αρχίσετε να επαναλαμβάνετε τις επιβεβαιώσεις σας παρατηρήστε τι συμβαίνει μέσα σας. Η αυτο-ομιλία σας έχει αρνητικό πρόσημο, αισθάνεστε ένα άβολο συναίσθημα ή μήπως φαντάζεστε κάτι ενάντιο σε αυτό που επιβεβαιώνετε ? Εάν παρατηρήσετε κάποια εσωτερική σύγκρουση, τότε υπάρχουν μερικές άλλες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτών όπως:

¨Επιλέγω¨ να νιώθω σίγουρος/η για τον εαυτό μου

Αυτή η φράση είναι περισσότερο πιστευτή από τον ασυνείδητο νου σας επειδή καθορίζετε από την δική σας επιλογή για το πώς θέλετε να αισθάνεστε. Δίνει ένα στοιχείο επιλογής και πρόθεσης που μπορεί να κάνει την επιβεβαίωση ακόμη πιο πιστευτή.

Ακολουθούν μερικά άλλα παραδείγματα:

¨Μπορώ¨ και αισθάνομαι σίγουρος/η για τον εαυτό μου

Όταν λέτε ¨μπορώ¨, επιβεβαιώνετε ότι είναι δυνατό και ότι μπορείτε να το κάνετε. Και αυτό είναι η αλήθεια. Εσείς έχετε το έλεγχο. Άλλωστε τι νόημα έχει να αναρωτιέστε εάν μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι εφόσον δεν το έχετε κάνει ακόμη.

Δοκιμάστε λοιπόν με το ¨μπορώ¨ και στην περίπτωση που διαπιστώσετε γνωστική ασυμφωνία προχωρήστε στην επόμενη φράση.

¨Μαθαίνω¨ πως να αισθάνομαι σίγουρος/η για τον εαυτό μου

Αυτή η φράση είναι πολύ πιστευτή επειδή αποφασίζετε να μάθετε πώς να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και δεν έρχεστε σε αντιπαράθεση με την φωνή του εσωτερικού σας κριτή.

Με αυτή την φράση είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως ¨πώς¨ ή ¨ο καλύτερος τρόπος¨. Για παράδειγμα, ¨τώρα μαθαίνω πως ή μαθαίνω με τον καλύτερο τρόπο να αισθάνομαι σίγουρος/η για τον εαυτό μου.

¨Κάθε ημέρα γίνομαι όλο και πιο¨ σίγουρος/η για τον εαυτό μου

Αυτή η φράση σας δίνει την αίσθηση ότι ο στόχος σας είναι μια διαδικασία ή ένα ταξίδι. Κάθε μέρα έρχεστε όλο και πιο κοντά στην επίτευξή του. Με αυτή την επιβεβαίωση ίσως είναι χρήσιμο να προσθέσετε λέξεις όπως ¨όλο και περισσότερο¨.

¨Μπορώ να ανακαλύψω τον τρόπο¨

Αυτή η φράση σας δίνει το κίνητρο ακόμη και όταν δεν γνωρίζετε την ακριβή λύση, μέθοδο ή τρόπο για να επιλύσετε το πρόβλημά σας. Μπορεί να σας βγάλει από την αίσθηση της απελπισίας και της απογοήτευσης.

¨Αξίζω και αισθάνομαι¨ σιγουριά για τον εαυτό μου

Αυτή η φράση είναι χρήσιμη ιδιαίτερα αν η γνωσιακή δυσαναλογία προέρχεται από έλλειψη αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης. Συμβαίνει συχνά, όταν θέλετε κάτι, αλλά δεν αισθάνεστε ότι το αξίζετε.

Η φράση ¨δίνω στον εαυτό μου την άδεια¨ μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

¨Είμαι ανοικτός/η στην δυνατότητα¨ να αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό μου

Χρησιμοποιώ πολύ στις υπνοθεραπευτικές συνεδρίες μου αυτή την φράση όταν οι άνθρωποι έχουν πολύ βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που δημιουργούν γνωστική ασυμφωνία. Όταν δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις φράσεις που έχω καλύψει νωρίτερα, αυτή είναι η ιδανικότερη. Είναι καλή ιδέα να προσθέσετε τις λέξεις ¨μπορώ¨ ή ¨θα μπορούσα να είμαι ανοιχτός/η στην δυνατότητα¨.

¨Θα αισθάνομαι πιο σίγουρος/η¨

Προσωπικά είμαι αντίθετη στην χρήση της λέξης ¨θα¨ διότι εάν στον ασυνείδητο νου σας δεν μιλάτε για το τώρα, αλλά για κάτι που επιθυμείτε να συμβεί στο μέλλον σας, τότε, δεν θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να δείτε την επιθυμία σας υλοποιημένη. Ωστόσο, εάν η φράση ¨θα¨ είναι η σωστή για εσάς και δεν αισθάνεστε γνωστική δυσαρέσκεια, τότε χρησιμοποιήστε την. Είναι πιο σημαντικό η φράση που χρησιμοποιείται να σας είναι πιστευτή.

Βρείτε τις επιβεβαιώσεις που λειτουργούν για εσάς

Χρησιμοποιήστε σαν δείγμα τις παραπάνω φράσεις και βρείτε τις επιβεβαιώσεις που δουλεύουν για εσάς. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Μην χάνετε καιρό. Πειραματιστείτε …

Σχετικά Άρθρα:

Πώς να Καλλιεργήσετε τον Παρατηρητή Μέσα σας …
Πώς να Φιλιώσετε με την Ανησυχία και το Άγχος σας …
Ρώτησε τον Ανώτερό σου Εαυτό και Λάβε την Απάντηση σε Κάθε σου Ερώτημα …
Επαναπρογραμματισμός του Υποσυνείδητου Νου με την Δύναμη του Οραματισμού …
Είσαι Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Συγγραφέας κ Ηθοποιός στο δικό σου Παιχνίδι …

www.hypnotherapy4u.gr

maria-peppa-viothymiki-psyxotherapeia-ypnotherapeia-coach-stress