Από: Μαρία Πέππα –

Πολλά προβλήματα θα εξέλειπαν αν αισθανόμασταν ότι οι άλλοι μας ακούν την στιγμή που τους μιλάμε. Όλοι αισθανόμαστε καλύτερα όταν απολαμβάνουμε την πλήρη προσοχή των άλλων και νιώθουμε πως μας ακούν. Νιώθουμε δε ακόμα καλύτερα, όταν αισθανόμαστε ότι μας καταλαβαίνουν. Για να γίνουμε κατανοητοί, χρειάζεται να μας ακούσουν. Συχνά είναι πιο σημαντικό για εμάς να νιώθουμε πως μας ακούν, παρά να λάβουμε εκείνο που ζητάμε. Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση πως μας αγνοούν ή μας παρερμηνεύουν είναι εξίσου οδυνηρή είτε είμαστε έξι ετών είτε εβδομήντα.

Όπως και με τις άλλες συναισθηματικές ανάγκες μας, η ανάγκη να μας ακούν είναι μια ανάγκη επιβίωσης. Όλοι είμαστε αλληλένδετα συνδεδεμένοι. Με άλλα λόγια, πολλές από τις βασικές μας ανάγκες εξαρτώνται από την αγαστή συνεργασία μας με τους άλλους. Αλλά πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας προκειμένου να τις επικοινωνήσουμε. Για παράδειγμα, αν είμαστε συν-επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο και αισθανόμαστε ανασφαλείς με τον τρόπο που ο οδηγός οδηγεί το όχημα, πρέπει να του επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας. Αν μας αγνοήσει, η ζωή μας μπορεί να μην απειλείται κυριολεκτικά, όμως το ταξίδι μας θα είναι μια κόλαση έως ότου να φτάσουμε στον προορισμό μας. Είναι κατανοητό λοιπόν γιατί αισθανόμαστε απογοητευμένοι ή σε σύγχυση όταν νιώθουμε ότι δεν μας ακούν.

Αναρωτιέμαι πόσοι από εσάς τους αγαπημένους μου αναγνώστες θα ταυτιστείτε με τα συναισθήματα μιας μου θεραπευόμενης όταν της ζήτησα να μου εκφράσει πως αισθάνεται με τον τρόπο που αντιδρούν γονείς ή φίλοι όταν τους μιλά και τι θα ήθελε να τους επικοινωνήσει.

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε …

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε και αρχίζετε να με συμβουλεύετε, δεν έχετε κάνει αυτό που σας έχω ζητήσει.

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε και αρχίζετε να μου λέτε γιατί δεν πρέπει να αισθάνομαι με τον τρόπο που αισθάνομαι, ακυρώνετε τα συναισθήματά μου.

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε και προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημά μου, αισθάνομαι αδύναμα και πως με υποτιμάτε.

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε και μου λέτε τι πρέπει να κάνω, αισθάνομαι πως με προσβάλλετε, με υποτιμάτε και προσπαθείτε να με ελέγξετε.

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι αβοήθητη. Μπορεί να είμαι σε σύγχυση, κατάθλιψη, φόβο, ή απογοητευμένη, αλλά δεν είμαι αβοήθητη.

Όταν σας ζητώ να με ακούσετε και κάνετε πράγματα που μπορώ και πρέπει να κάνω μόνη μου για να βοηθήσω τον εαυτό μου, λαβώνετε την αυτοεκτίμησή μου.

Όταν αποδέχεστε αυτό που νιώθω, τότε δεν χρειάζεται να κατασπαταλώ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να με υπερασπίσω ή να σας πείσω και μπορώ να επικεντρωθώ στην εξερεύνηση του γιατί αισθάνομαι με τον τρόπο που αισθάνομαι και τι είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω για αυτό.

Και όταν το κάνω, δεν χρειάζομαι συμβουλές από εσάς. Μόνο υποστήριξη, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση.

Μικρές συμβουλές που μας βοηθούν να γίνουμε καλοί ακροατές …

Όταν φροντίζουμε να αναπτύξουμε τις δικές μας δεξιότητες ακρόασης, μέσα από το παράδειγμά μας, βοηθούμε και τους άλλους έτσι ώστε να γίνουν καλύτεροι ακροατές. Όταν νιώσουν πως τους ακούμε, τους κατανοούμε και τους σεβόμαστε, δεν θα μπορούν να αποφύγουν να μας επιστρέψουν την ίδια συμπεριφορά. Τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Έτσι λοιπόν:

• Ακούμε δίχως να κρίνουμε
• Είμαστε προσεκτικοί με τη γλώσσα του σώματος ή τις εκφράσεις του
  προσώπου μας
• Η εστίαση της προσοχής μας παραμένει αποκλειστικά στον ομιλητή μας
• Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα βαθύτερα συναισθήματά του
• Δείχνουμε ενσυναίσθηση
• Συνδεόμαστε και κατανοούμε
• Ζητάμε διευκρινήσεις όταν κάτι μας διαφεύγει
• Βοηθάμε του άλλους να παραμένουν εστιασμένοι
• Δεν δείχνουμε δυσαρέσκεια ή αποδοκιμασία
• Δεν διακόπτουμε, αξιολογούμε ή βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα
• Απαντούμε με απόλυτη ειλικρίνεια
• Διατηρούμε οπτική επαφή
• Επιτρέπουμε μακρές παύσεις πριν υποβάλλουμε τις ερωτήσεις μας
• Είμαστε υπομονετικοί
• Αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, τις συμβουλές και τις λύσεις εάν δεν ερωτηθούμε

Σχετικά Άρθρα: 

H Ενεργητική Ακρόαση συμβαίνει μόνο όταν ακούμε με Νόημα

Μαρία Πέππα
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια – Anti-Stress Coach

www.hypnotherapy4u.gr