Από: Μαρία Πέππα –

Η καρνοσίνη έχει μακρά και υποδειγματική ιστορία στην κλινική διατροφή. Η έρευνα που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες είναι εξίσου εκπληκτική με την ιστορία της. Τα άτομα που πάσχουν από καρδιά, σακχαρώδη διαβήτη, από προβλήματα οράσεως καθώς και εκείνοι που ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους είναι χρήσιμο να έχουν γνώση αυτών των ευρημάτων.

Η καρνοσίνη ανακαλύφθηκε το 1900. Οι Συνεχής κλινικές έρευνες, δεν σταματούν να ρίχνουν Φως στις θαυμαστές ιδιότητες της Καρνοσίνης, ενός διπεπτιδίου που παράγεται στο ήπαρ. Είναι μια από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες του οργανισμού μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιγήρανση, στην μάχη του κατά των ελεύθερων ριζών κ την προστασία των εσωτερικών οργάνων του σώματός μας.

Στους ανθρώπους, εντοπίζεται κυρίως στον σκελετικό μυ, στον καρδιακό μυ, στον εγκέφαλο και στον οσφρητικό βολβό (το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται με την ερμηνεία της οσμής).
Η καρνοσίνη παρέχει σημαντικές, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έναντι μιας από τις πιο επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, την ρίζα υδροξυλίου. Προστατεύει από πολλές οργανικές βλάβες και την υπεροξείδωση. Επιδιορθώνει τα κύτταρα και μειώνει την ζημιά που γίνετε σε αυτά από το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD) την πιο κοινή ελεύθερη ρίζα στο σώμα. Παρέχει επίσης εξαιρετικά ευνοϊκή δραστικότητα στην ρύθμιση του οξειδωτικού στρες, και βοηθά στη δραστηριότητα μεταφοράς ηλεκτρονίων εντός του μυϊκού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι η καρνοσίνη απομονώνει το γαλακτικό οξύ και βελτιώνει τη συστολή των μυών. Αυτό παρέχει τεράστιες δυνατότητες για τους αθλητές καθώς και εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν την ανάκαμψη και την απόδοσή τους.

Αθλητές, γαλακτικό οξύ και αντιοξείδωση …

Οι αθλητές που συμμετέχουν σε ασκήσεις υψηλής έντασης παράγουν υψηλές ποσότητες γαλακτικού οξέος στους μυς τους. Οι αυξήσεις του γαλακτικού οξέος καταλήγουν σε κόπωση, κράμπες και μειωμένη απόδοση. Η καρνοσίνη αναστέλλει την παραγωγή γαλακτικού οξέος και βοηθά στη σταθεροποίηση των ηλεκτρολυτών του ασβεστίου. Η καρνοσίνη ωφελεί τους αθλητές γιατί αυξάνει την ικανότητα της επίδοσής τους στις ασκήσεις υψηλής έντασης με έναν ασφαλή και φυσικό τρόπο και χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Στο άλλο άκρο του φάσματος, άτομα με μιτοχονδριακές διαταραχές, άλλες μεταβολικές ή μυϊκές διαταραχές ή λανθασμένα διαγνωσμένη ινομυαλγία που προκαλούν ανώμαλη συσσώρευση γαλακτικού οξέος μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση καρνοσίνης για τη ρύθμιση του γαλακτικού οξέος και τη βελτίωση του μυϊκού τους τόνου.

Μια μελέτη σε ελίτ εθνικές ομάδες κανό και καγιάκ έδειξε και άλλα, επιπρόσθετα οφέλη από την καρνοσίνη. Οι αθλητές έλαβαν 4000 mg καρνοσίνης ημερησίως για δεκατέσσερις ημέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή αντιοξειδωτική προστασία έναντι απώλειας της γλουταθειόνης που προκαλείται από την άσκηση και το οξειδωτικό στρες.

Υγεία της καρδιάς …

Η αντιοξειδωτική προστασία, η ρύθμιση του σωματικού PΗ και η ηλεκτρολυτική υποστήριξη, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία της καρδιάς. Η καρδιά είναι ένας γρήγορος σπασμωδικός μυς, ένας ιστός με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Δεν ξεκουράζεται το ίδιο όπως άλλοι σκελετικοί μυς. Οι μύες που συσπώνται γρηγορότερα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις καρνοσίνης για να εξυπηρετούν τις ταχύτερες και καλύτερες μυϊκές συσπάσεις. Αυτοί οι ιστοί πρέπει να διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς ηλεκτρολυτών, ρυθμιστές PH και άφθονα αντιοξειδωτικά για να διαχειριστούν τις καθημερινές απαιτήσεις. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα όπως ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, στηθάγχη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) ή άλλες καρδιομυοπάθειες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αύξηση των επιπέδων της καρνοσίνης στον οργανισμό τους μπορεί να τους προσφέρει ισχυρή καρδιακή προστασία.

Η συμβολή της Καρνοσίνης στην συμφορητικά καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ασθενείς συγκαταλέγονται συχνά μεταξύ των πιο επιβαρυμένων οργανικά ατόμων και έχουν περιορισμένη ικανότητα στην αντιμετώπιση διαφόρων παραγόντων που τους προκαλούν στρες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού ( Nutrition ) τον Ιανουάριο του 2015, μελέτησε τις επιδράσεις της καρνοσίνης σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη περιελάμβανε 50 ασθενείς με σταθερή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρή αριστερή κοιλιακή συστολική δυσλειτουργία στους οποίους χορηγούνταν φάρμακα και ελάμβαναν την καλύτερη θεραπεία. Τα άτομα που έλαβαν 500 mg καρνοσίνης σε διάστημα έξι μηνών είχαν σημαντικές βελτιώσεις στις αξιολογήσεις VO2, στις καρδιοπνευμονικές δοκιμασίες ακραίων καταστάσεων, στην άσκηση και στην ποιότητα ζωής. Αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή πολλές φορές οι ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανταποκρίνονται ελάχιστα ή αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στη θεραπεία.

Αθηροσκλήρωση, διαβήτης και υγεία των νεφρών …

Οι διαβητικοί παρουσιάζουν συνήθως υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες που προέρχονται από τον διαβήτη. Συχνά, ο διαβήτης προκαλεί αξιοσημείωτα προβλήματα στα νεφρά καθώς και αθηροσκλήρωση, που είναι η βλάβη που παθαίνουν οι μεγάλες και μέσου μεγέθους αρτηρίες από την εναπόθεση λιπιδίων στο τοίχωμά τους. Ο διαβήτης προκαλεί σκλήρυνση (έλλειψη ελαστικότητας) των ιστών μέσω των προϊόντων της Advanced Glycation End (AGE) και συνδέεται με την έλλειψη καρνοσίνης. Η καρνοσίνη είναι γνωστή για την προστασία ενάντια στις βλάβες που προέρχονται από το αυξημένο σάκχαρο του αίματος. Δημοσιευμένη έρευνα κατέδειξε ότι, σε ζωικές μελέτες, η χορήγηση καρνοσίνης προστάτευσε από την αθηροσκλήρωση και τη νεφρική βλάβη που προκάλεσε ο διαβήτης. Όταν χορηγήθηκε νωρίς έδειξε ότι η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αμβλύνθηκαν, οδηγώντας σε συντριπτικά λιγότερες βλάβες ή θάνατο των ιστών. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι σε ποντίκια με διαβήτη, η καρνοσίνη ήταν επίσης σε θέση να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 23% ανεξάρτητα από την ατάσταση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, βελτίωσε την σταθερότητα της αθηροσκληρωτικής πλάκας και μείωσε την περιοχή που καταλαμβάνει η πλάκα κατά 60%.

Υγεία των ματιών, φακός, οφθαλμική πίεση, αμφιβληστροειδής …

Η καρνοσίνη παίζει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Μόνο τον περασμένο χρόνο, μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι η καρνοσίνη βοηθά στην προστασία του οφθαλμού από την οξειδωτική βλάβη του φακού και του αμφιβληστροειδούς. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η καρνοσίνη προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την ισχαιμία ή την έλλειψη οξυγόνωσης όταν ο οφθαλμικός ιστός ήταν υπό αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Η χρήση της καρνοσίνης προληπτικά μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη γλαυκώματος, να συμβάλει στη μείωση της ισχαιμίας και της οξειδωτικής πίεσης από την αυξημένη πίεση των ματιών, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς από σοβαρή μυωπία και διαβήτη.

Ηλικιωμένοι, αυτισμός, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλική υγεία …

Τα οφέλη της καρνοσίνης για την εγκεφαλική και νευρολογική υγεία έχουν μελετηθεί εκτεταμένα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε προσφάτως έδειξε ότι η καρνοσίνη βοήθησε στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της σωματικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι πολίτες σε αυτή την έρευνα έλαβαν 1000 mg καρνοσίνης για έντεκα εβδομάδες. Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) μειώθηκε, η διανοητική κατάσταση βελτιώθηκε στους τομείς της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας, ενώ γενικά παρατηρήθηκε αυξημένη αντίληψη. Η καρνοσίνη φαντάζει σαν να είναι η πηγή της νεότητας.

Σε άλλους τομείς έρευνας, η καρνοσίνη διερευνάται για τη χρήση της σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και σε επιληπτικές κρίσεις. Η καρνοσίνη είναι ικανή να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να προσφέρει όφελος σε αυτές τις διαταραχές. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον αυτισμό χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επίσης, βοήθησε στην διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων λειτουργώντας αντισπασμωδικά σε μελέτες που έγιναν σε ζώα. Οι συντάκτες της μελέτης αναγνώρισαν ότι η θεραπεία με λήψη καρνοσίνης μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και επιληπτικές κρίσεις.

Οι μελέτες που περιγράφηκαν εν συντομία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων της καρνοσίνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τα πολλαπλά οφέλη της καρνοσίνης είναι συντριπτικά.

Τα οφέλη αυτά κυμαίνονται από τη βοήθεια πολλών και διαφορετικών σοβαρών διαταραχών, έως την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων της ελίτ των αθλητών. Η καρνοσίνη μπορεί να ενισχύσει την λειτουργική ικανότητα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καρδιάς, τους μυς, τον εγκέφαλο, τα μάτια και πολλά – πολλά άλλα. Όπως αναφέρθηκε σε αρκετές μελέτες, η χρήση καρνοσίνης στις πρώιμες φάσεις ορισμένων νόσων παρέχει πολύ περισσότερα οφέλη και γρήγορη βελτίωση παρά στα όψιμα στάδια των ιδίων νοσημάτων.

Ας εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα της Καρνοσίνης συνοπτικά …

• Βελτιώνει την γενική υγεία

• Υποστηρίζει το κεντρικό κ περιφερειακό νευρικό σύστημα

• Αποτελεί σημαντικό παράγοντα ισορροπίας συμπαθητικού κ
  παρασυμπαθητικού συστήματος

• Αυξάνει την νευροδιαβίβαση στο μυοσκελετικό σύστημα κ τα ζωτικά όργανα,
  βελτιώνει τις βιοηλεκτρικές ιδιότητες των οργάνων

• Λειτουργεί εξισορροπιστικά σε επίπεδο συνάψεων του εγκεφάλου, αντιστέκεται
  στην δημιουργία πλάκας στα μικρο αγγεία του, βοηθά την ανάπλαση των
  εγκεφαλικών κυττάρων

• Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις, τον μυϊκό ιστό, διαλύει το γαλακτικό οξύ,
  έχει αποδειχθεί κλινικά ότι αυξάνει την αντοχή έως και 125%

• Βελτιώνει έκζεμα, ψωρίαση, λεύκη, ραβδώσεις, κυτταρίτιδα

• Δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις υψηλής πίεσης κ επιταχύνει την θεραπεία τομών
  κ πληγών

• Βοηθά στις καρδιακές παθήσεις κ νευροεκφυλιστικές ασθένειες, σε νόσους όπως
  ο διαβήτης, το πάρκισον κ η άνοια

• Επιβραδύνει τους ρυθμούς της γήρανσης, βοηθά στην μείωση της εμφάνισης των
   λεπτών γραμμών και των ρυτίδων

Το σώμα μας κρύβει μέσα του όλες τις θεραπευτικές δυνάμεις που χρειάζεται για να αυτοθεραπευτεί με τον πιο φυσικό τρόπο. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο με το οποίο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις αυτές, που δεν είναι άλλος από το βιο-ενεργειακό μας σύστημα.

Ενεργειακή, όχι χημική είναι και η δράση των μη διαδερμικών επιθεμάτων Καρνοσίνης για τα οποία περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε (εδώ)

Μαρία Πέππα
Stress Coach – Clinical Hypnotherapist
www.hypnotherapy4u.gr