Από: Μαρία Πέππα –

Οι τεχνικές χαλάρωσης αναφέρονται σε οποιαδήποτε μέθοδο, διαδικασία ή δραστηριότητα η οποία βοηθά ένα άτομο να χαλαρώσει και να επιτύχει μια κατάσταση αυξημένης ηρεμίας μειώνοντας τα επίπεδα της ανησυχίας, του στρες, του θυμού, ακόμη και του σωματικού πόνου του από οποιεσδήποτε αιτίες και αν προέρχονται. Οι τεχνικές χαλάρωσης χρησιμοποιούνται συχνά ως ένα στοιχείο ενός ευρύτερου υπνοθεραπευτικού προγράμματος διαχείρισης του στρες και μπορούν να μειώσουν την ένταση των μυών, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, μεταξύ άλλων ωφελειών για την υγεία.

Οι τεχνικές χαλάρωσης προκαλούν τη χαλάρωση του σώματος και του νου, συχνά με την βοήθεια της αναπνοής. Ο στόχος είναι να επιτραπεί η χαλάρωση της έντασης, του στρες και της ανησυχίας στο σώμα και στο νου.

Επειδή αναζητούμε την απελευθέρωση της έντασης, το χαλαρωτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνετε προοδευτικά με αποτέλεσμα και την σταδιακή απελευθέρωση της έντασης. Εδώ δεν αναφερόμαστε στις τεχνικές ταχείας χαλάρωσης. Αυτές, δημιουργούν μια γρήγορη αλλαγή διανοητικής κατάστασης και μόνο μια μερική φυσική αλλαγή, επειδή ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται προκαλεί καταστολή της συνειδητής σκέψης με γρήγορο τρόπο και όχι με συστηματική αναγνώριση, αποδοχή και απελευθέρωση ενδοψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που είναι το ζητούμενο. Αυτή, είναι και η διαφορά μεταξύ καταστολής της βαθύτερης αιτίας ενός προβλήματος από την επεξεργασία του.

Τεχνικές χαλάρωσης …

Οι τεχνικές χαλάρωσης σώματος και νου και ιδιαίτερα οι αποκαλούμενες και ως τεχνικές οπτικοποίησης, δημιουργικού οραματισμού, εικονοποίησης, εικονοπλασίας ή αυτο-ύπνωσης, παίζουν καταλυτικό ρόλο και αποτελούν ουσιαστικό μέρος της βοήθειας που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας μεταξύ αυτών και για την απελευθέρωσή σας από την μάστιγα του στρες. Είναι ένας ισχυρός τρόπος αυτοβοήθειας στην προετοιμασία σας για καλύτερη αντιμετώπιση των οποιουδήποτε τύπου πιέσεων, καθώς και των φοβικών αντιδράσεών σας. Οι ασκήσεις αναπνοής, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση και την αυτοδιαχείριση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά από καταστάσεις που περιλαμβάνουν …

• Διαχείριση θυμού
• Επίλυση των συγκρούσεων
Διαχείριση άγχους
• Μείωση της συσσωρευμένης έντασης
• Αντιμετώπιση της αλλαγής της διάθεσης
• Αντιμετώπιση της κατάθλιψης
• Καρδιακή υγεία
• Τοκετό
Πονοκεφάλους
• Υψηλή πίεση του αίματος
• Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Αυπνία
Διαχείριση του πόνου
• Γενική ευημερία
• Εθισμούς

Κατά το σχεδιασμό των νέων συμπεριφορικών επιλογών σας, οι μέθοδοι αυτές όχι μόνο παρέχουν μια πιο ήρεμη προοπτική και κατ΄ επέκταση ζωή, αλλά επιτρέπουν επίσης την εφαρμογή και το βίωμα στην καθημερινή ζωή του αποτελέσματός τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τεχνικές χαλάρωσης …

Υπάρχουν πολλά αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα από την χρήση τεχνικών χαλάρωσης σε τακτική βάση …

Η κατάθλιψη και το άγχος δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μια κατάσταση καθοδηγούμενης χαλάρωσης, για αυτό και οι τεχνικές χαλάρωσης διδάσκονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμη και από εκπαιδευμένες νοσοκόμες σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Η συσσώρευση σωματικής έντασης μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης γιατί περιέχουν διαδικασίες προοδευτικής χαλάρωσης με τρόπο φυσικό.

Η μείωση του σωματικού και νοητικού στρες αναγνωρίζεται ως μείωση της καταπόνησης του ανοσοποιητικού συστήματος και χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από μακροχρόνιες ή σοβαρές ασθένειες, υποβοηθώντας στην μείωση του χρόνου αποθεραπείας και ενισχύοντας το αποτέλεσμά της.

Η καθοδηγούμενη χαλάρωση παρέχει μια ευκαιρία για υποσυνείδητη επεξεργασία και σύνδεση με τα θέματα που σας απασχολούν, η οποία συνήθως είτε συμβαίνει κατά την διάρκεια του ¨χρόνου χαλάρωσης¨, είτε κατά τη διάρκεια των ονείρων, είτε όταν ο νους υπερφορτώνεται και το κάνει από μόνος του.

Η χαλάρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσετε ¨μικρές παύσεις¨ κατά την διάρκεια της εργασίας σας, μέσα στην ημέρας σας ή όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο σας.

Η χαλάρωση επιταχύνει την γρήγορη αποκατάσταση του σώματος μετά από αθλητικές δραστηριότητες.

Η χαλάρωση βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υπερτασικής δυσφορίας με την άμεση χαλάρωση των επιπέδων του στρες. Σημειώστε ότι ¨μειώνει¨, δεν ¨θεραπεύει¨. Η ιατρική φροντίδα παραμένει αναγκαία.

Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που βρίσκετε συνεχώς στην ¨μπρίζα¨ να διακόψει την σπειροειδή διαδικασία της ανησυχίας και του στρες και να επανακτήσει την ισορροπία του.

Η χαλάρωση μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αυτό-ανάπτυξης με την χρήση θετικών δηλώσεων, επιβεβαιώσεων ή οπτικοποιήσεων.

Η χαλάρωση μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπαυσης σε καταστάσεις αϋπνίας ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η χαλάρωση μπορεί να αποτελέσει μέσο για πνευματική ανάπτυξη, στοχασμό ή διαλογισμό.

Η χαλάρωση μπορεί να διδάξει την θετική σκέψη και την έκβαση θετικών αποτελεσμάτων στους αρνητικά σκεπτόμενους.

Χαλάρωση και η σημασία της Συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων …

Τα εγκεφαλικά κύματα είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός μας έχει ένα μοναδικό σύνολο εγκεφαλικών κυμάτων. Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη, υπάρχουν πέντε διαφορετικές συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων και αυτές είναι …

Δέλτα 0.2 – 3Hz, που είναι τα πιο αργά και παρόντα στον βαθύ, χωρίς όνειρα ύπνο και σε πολύ βαθύ, υπερβατικό διαλογισμό, κατά τον οποίο η συναίσθηση έχει πλήρως αποσπαστεί και ανήκουν στη σφαίρα του ασυνείδητου.

Θήτα 3 – 8Hz, που είναι παρόντα κατά την διάρκεια του βαθύ διαλογισμού και του ελαφρύ ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της ονειρικής κατάστασης και ανήκουν στην σφαίρα του υποσυνειδήτου.

Άλφα 8 – 12Hz, που είναι παρόντα στην βαθιά χαλάρωση, με τα μάτια συχνά κλειστά κατά την διάρκεια της ονειροπόλησης.

Βήτα 12- 27Hz, που σχετίζονται με την συνήθη συνειδητότητα της εγρήγορσης, την υψηλή κατάσταση ετοιμότητας, λογικής και κριτικής σκέψης. Κορυφώνονται κατά την διάρκεια των στρεσογόνων στιγμών.

Γάμμα 27Hz plus, το εύρος των οποίων ανακαλύφθηκε πιο πρόσφατα και περιλαμβάνει τις πιο γρήγορες συχνότητες σε κλίμακα πάνω από 27Hz και σχετίζονται με ξεσπάσματα διορατικότητας και την υψηλού επιπέδου επεξεργασία πληροφοριών.

Αναφορικά με τις τεχνικές χαλάρωσης, μας ενδιαφέρουν κυρίως τα εγκεφαλικά κύματα ανάμεσα στα Άλφα και τα Θήτα και τα οποία είναι κοινά στις περισσότερες ¨μεταβαλλόμενες¨ καταστάσεις συνείδησης. Αναφερόμαστε σε εκείνες τις καταστάσεις όπου η συνείδηση και η ισορροπία μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου μεταβάλλονται από το φυσιολογικό επίπεδο της Βήτα κατάστασης των εγκεφαλικών κυμάτων ή από της πλήρους εγρήγορσης. Με την πρακτική το άτομο μπορεί να μεταβεί σε αυτή την βαθύτερη κατάσταση.

Η βαθύτερη αυτή κατάσταση και για να έχουμε το χαλαρωτικό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, επιτυγχάνεται μέσω της …

• Ύπνωσης
• Αυτο-ύπνωσης
• Διαλογισμού
• Βαθιάς προσευχής
• Ημερήσιων ονείρων

Κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης συμβαίνουν τα εξής …

• Η αναπνοή επιβραδύνεται

• Παρουσιάζεται μυϊκή χαλάρωση, κάτι που μπορεί να κάνει το άτομο να
  φαίνεται πιο χαλαρό

• Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης συνήθως πέφτουν σε φυσικά επίπεδα

• Ο καρδιακός ρυθμός γίνεται αργός και κανονικός

• Η κυκλοφορία του αίματος αλλάζει και το σώμα ξεκινά την διαδικασία
  επούλωσης όταν κάτω από την επήρεια του στρες βρίσκεται στην κατάσταση
  μάχης ή φυγής (το αίμα συγκεντρώνεται κυρίως στα πιο κρίσιμα μέρη
  του σώματος για τη λειτουργία αυτή)

• Μπορεί να εμφανιστούν μερικές ταχείες κινήσεις των ματιών, όπως
  τρεμόπαιγμα των ματιών και των βλεφάρων

• Οι φανταστικές και πραγματικές αισθήσεις, όπως η εικονοπλασία ή μια
  αίσθηση βάρους θα εμφανιστούν πιο δυνατές

• Οι διάφοροι ήχοι στο περιβάλλον φαίνεται σα να ξεθωριάζουν

• Μπορεί να εκδηλωθούν κάποιες μικρές σωματικές κινήσεις ως αποτέλεσμα
  μεταβολής των επιπέδων έντασης και αλλαγής της ροής του αίματος

• Ο υποσυνείδητος νους γίνεται η πιο κυρίαρχη περιοχή του νου και είναι
  πιο προσιτή σε υποδείξεις και θετικές εικόνες

• Ο συνειδητός νους χαλαρώνει, δεν αναλύει πια τα πάντα, εξακολουθεί όμως
  να ενεργεί προστατευτικά και να εμποδίζει τις ακατάλληλες υποδείξεις
  για το άτομο

• Τα επίπεδα της αδρεναλίνης πέφτουν και τα επίπεδα των ενδορφινών τείνουν
  να αυξάνονται μειώνοντας τον πόνο, την ένταση και δημιουργώντας μια
  αίσθηση επούλωσης και ευεξίας

• Η ανάκληση της μνήμης μπορεί να αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης
  περιστασιακά κατεσταλμένης μνήμης ή κατεσταλμένων σκέψεων

Δεν κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε από μια χαλαρωτική κατάσταση γιατί …

• Ενώ χαλαρώνετε, διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο

• Ακόμη και στο βαθύτερο επίπεδο, απλά βιώνετε την αίσθηση του φυσικού ύπνου

• Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, επανέρχεστε και αισθάνεστε απόλυτα ξύπνιοι

Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο επάνω σας κατά την διάρκεια της χαλάρωσης γιατί …

Το υποσυνείδητό σας εξακολουθεί να λειτουργεί ως ¨ο φύλακας της εσωτερικής πύλης σας¨. Θα εντοπίσει και θα εμποδίσει κάθε προσπάθεια προγραμματισμού, πλύσης εγκεφάλου, κατάχρησης ή άλλης βλάβης. Ομοίως, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε συναγερμούς πυρκαγιάς ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τα κακά πνεύματα δεν εισβάλλουν ξαφνικά και μαγικά επιδιώκοντας να μολύνουν το νου σας. Εάν το έκαναν, τότε όλοι θα είχαμε μολυνθεί κατά την διάρκεια που προσευχόμαστε, διαλογιζόμαστε, που ακούμε χαλαρωτική μουσική, νιώθουμε υπνηλία κάνοντας ηλιοθεραπεία σε μια ηλιόλουστη παραλία ή κάθε βράδυ που ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε κατάσταση κυμάτων Άλφα καθώς κοιμόμαστε.

Τι πρέπει να θυμόμαστε …

 • Η χαλάρωση δημιουργεί την κατάσταση που είναι γνωστή ως κατάσταση Άλφα
  και αυτό είναι σύνηθες στην βαθιά προσευχή, διαλογισμό, ύπνωση και
  ημερήσια όνειρα

• Όλοι περνούν από αυτή τη φυσική κατάσταση όταν πέφτουν να κοιμηθούν και
  κατά τη διάρκεια της αφύπνισης μνήμης

• Οι μόνες παρενέργειες της χαλάρωσης είναι ενδεχομένως να έχουμε κάποιες
  αρνητικές μνήμες

• Να λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε στην περίπτωση της αυτό-ύπνωσης
  να μην ενοχληθούμε από άλλους ανθρώπους, τηλέφωνα κλπ.

Πώς ενεργοποιείται η χαλάρωση …

Η χαλάρωση ενεργοποιείται προοδευτικά. Οι προοδευτικές τεχνικές χαλάρωσης δουλεύουν εστιάζοντας στον συνειδητό νου διατηρώντας τον κατεχόμενο από όμορφες εικόνες, συναισθήματα και αισθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο νους προφανώς χαλαρώνει λόγω της φύσης του να είναι επικεντρωμένος σε κάτι συγκεκριμένο.

Το σώμα χαλαρώνει προοδευτικά επειδή ο συνειδητός νους εστιάζει αυτές τις αισθήσεις πάνω του. Έτσι εκδηλώνει τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που φαντάζεται συνειδητά.

Με τη σκόπιμη επιβράδυνση της αναπνοής, το φυσικό σώμα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο, και αυτό οδηγεί τους ρυθμούς του σώματος να επιβραδύνουν και να χαλαρώσουν επίσης.

Καθώς το σώμα και ο νους χαλαρώνουν, το υποσυνείδητο καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση και αυξάνει την το μερίδιό του στην εσωτερική επεξεργασία, καθιστώντας τον συνειδητό νου υποδεέστερο.

Τώρα, που πήρατε μια μικρή ιδέα για το Τι σημαίνει Χαλάρωση και γιατί σας Ευεργετεί θα σας πρότεινα να μην αμελήσετε την δυνατότητα της βιωματικής εμπειρίας της. Υπάρχει πληθώρα αγγλόφωνων καθώς και ελληνόφωνων χαλαρώσεων στο Youtube για όταν το αποφασίσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε την δοκιμή σας και από το δικό μου κανάλι (εδώ). Θα μου δώσει ιδιαίτερη χαρά η εγγραφή σας, θα λαμβάνετε πρώτοι τις καινούργιες χαλαρώσεις μου και το κυριότερο θα απολαύσετε τα οφέλη τους πέρα από κάθε αμφιβολία …

http://www.youtube.com/watch?v=uXbU84hE4XE

Σχετικά άρθρα: Ευεργετηθείτε Ενεργοποιώντας τις Εγκεφαλικές σας Συχνότητες (ΕΔΩ) …

Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια
www.hypnotherapy4u.gr