Από: Μαρία Πέππα –

Eκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν δυστυχισμένες ζωές λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να τους αναγνωρίσετε.

Για να αναφέρουμε μερικούς, υπάρχει ο άνδρας που αγωνίζεται να κάνει φίλους ή ανυπομονεί να συναντήσει την γυναίκα των ονείρων του είναι όμως πολύ δειλός για να πλησιάσει τους ανθρώπους ή τις γυναίκες και να τους μιλήσει, ο χαμηλόμισθος υπάλληλος που έχει κολλήσει σε μια εργασία αδιέξοδη παρόλες τις συναρπαστικές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη που του έχουν παρουσιασθεί.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, ανησυχία, υπερκατανάλωση τροφής, ακόμη και σε εθισμούς όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αν δεν ληφθούν τα κατάλληλη μέτρα οικοδόμησης της αυτοπεποίθησης, η υγεία και η ευημερία μπορούν να πάρουν την κατιούσα συμπαρασύροντας και την εικόνα ενός εκάστου για τον εαυτό.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση …

Η αυτοπεποίθηση αναφέρεται στην άποψη που έχετε για τον εαυτό σας. Είναι μια κατάσταση του νου κατά την οποία ένα άτομο βιώνει τον εαυτό του και την ζωή του με τρόπο ρεαλιστικό και θετικό. Περιλαμβάνει θετικά και όμορφα συναισθήματα, μια αίσθηση  ικανοποίησης και αυτοπραγμάτωσης αν όχι σε όλους τουλάχιστον στους περισσότερους τομείς της ζωής. Αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που νιώθει σιγουριά, που εμπιστεύεται τις ικανότητες του και τα ταλέντα του, που ελέγχει την ζωή του και που πιστεύει ότι μπορεί να πραγματώνει τα όνειρα, τις επιθυμίες και τους στόχους του.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.  Δεν αισθάνονται απαραίτητα ότι μπορούν να τα καταφέρουν με όλα όσα καταπιάνονται. Αντιμετωπίζουν την ζωή με θετικό πρόσημο και αποδέχονται τους εαυτούς τους ακόμη και όταν δεν εκπληρώνονται οι προσδοκίες τους. Εκείνοι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. 

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση βιώνουν συναισθήματα συστολής και αμηχανίας. Απαιτούν από τους άλλους να τους εγκρίνουν για να αισθάνονται καλά και συνήθως αποφεύγουν την ανάληψη κινδύνων επειδή φοβούνται την αποτυχία. Υποβιβάζουν συστηματικά τους εαυτούς τους και τείνουν να παραβλέπουν ή να αγνοούν τα εύσημα όταν τους αποδίδονται.

Αντίθετα, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση αναλαμβάνουν ρίσκα και δεν κλονίζονται ακόμη και όταν οι άλλοι τους αποδοκιμάζουν. Έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους ικανότητες, αναγνωρίζουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους και αποδέχονται τον εαυτό τους. Δεν είναι συγκαταβατικοί επειδή πιστεύουν ότι γίνονται αποδεκτοί από τους άλλους για αυτό ακριβώς  που είναι.

Οι άνθρωποι που τους λείπει η αυτοπεποίθηση, τείνουν να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψιμες σκέψεις που συνήθως είναι αυτοκαταστροφικές. Αυτό-περιορίζονται σε ζωές που είναι λιγότερο ευχάριστες, απολαυστικές και δημιουργικές.

Εάν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, υποβιβάζετε τον εαυτό σας. Ίσως να σας είναι δύσκολο να μιλήσετε με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Μπορεί να εστιάζετε την προσοχή σας στις αδυναμίες σας και να πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά για να συνδεθείτε μαζί τους. Είναι πιθανό να τονίζετε τακτικά τις απογοητεύσεις και τα βάσανά σας. Μπορεί να γνωρίζετε ότι υπερέχετε σε κάποιους τομείς της ζωής, ωστόσο, να καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια σε κάποιους άλλους. Η χαμηλή σας αυτοπεποίθηση ίσως αποτρέπει την εκδήλωση των πραγματικών δυνατοτήτων σας.

Μπορεί επίσης να σας οδηγήσει σε συσσώρευση ψυχοσωματικών ασθενειών. Όταν ο νους σας είναι υγιής, υγιαίνει και το σώμα σας. Η αυξημένη ανησυχία και το άγχος σας, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να γίνετε επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση εκτός από την υγεία επηρεάζει την εργασία και τις σχέσεις σας.

Πλεονεκτήματα της αυτοπεποίθησης …

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Η οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης αποτελεί έναν τρόπο βελτίωσης των εμπειριών της. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε κοινωνικές καταστάσεις. Με αυξημένη αυτοπεποίθηση, οι κοινωνικές δεξιότητες ανθίζουν.

Είναι ευκολότερο να οικοδομήσετε νέες φιλίες. Να ξεκινάτε ή να εμπλέκεστε σε συζητήσεις με τρόπο φυσικό και αβίαστο. Σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης να διαχειρίζεστε το άγχος σας και να αποδίδετε καλύτερα στην εργασία σας. Γιατί όχι, να διεκδικήσετε και την προαγωγή που τόσο καιρό περιμένατε. Η ρομαντική σας ζωή συνεχώς θα βελτιώνετε διότι θα πάψετε να αισθάνεστε ανεπαρκείς. Θα ξεπερνάτε ευκολότερα τα εμπόδια και τους περιορισμούς σας. Τα οφέλη είναι πραγματικά ατελείωτα.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση αισθάνονται αυτοεκτίμηση, πληρότητα, λιγότερο άγχος και αγωνία επειδή πιστεύουν ότι έχουν τον τρόπο τους να χειρίζονται τα πράγματα καλύτερα.

Ωστόσο, εάν η αυτοπεποίθηση δεν αποτελεί την φυσική κατάσταση της δικής σας ύπαρξης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενδυναμώσετε την σιγουριά και την εμπιστοσύνη σας.

Ο εσωτερικός σας διάλογος να έχει θετικό πρόσημο

Οι σκέψεις σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν τις ενέργειές σας. Για να αισθάνεστε σίγουροι, χρειάζεται να σκέφτεστε με τρόπο θετικό. Επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις όπως ¨δεν μπορώ να το κάνω αυτό¨ ή ¨αυτό είναι δύσκολο¨ γίνονται αρνητικές δηλώσεις και αυτο-εκπληρωμένες προφητείες-πραγματικότητες. Τις αρνητικές δηλώσεις τις κάνετε ασυνείδητα. Γίνετε οι παρατηρητές του εαυτού σας και μετατρέψτε τες σε θετικές.
Απομνημονεύσετε μερικές θετικές δηλώσεις έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να τις αντικαταστήσετε μόλις  αντιληφθείτε ότι κάνατε μια αρνητική σκέψη.

• Επιτυγχάνω τους καθημερινούς μου στόχους με μεγάλη ευκολία
• Είμαι έτοιμος/η να ανταποκριθώ στις προκλήσεις της ζωής
• Η αυτοπεποίθηση αναδύεται από μέσα μου ως φυσική κατάσταση της ύπαρξής μου

Οι θετικές δηλώσεις μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας δραματικά. Δημιουργείστε τις δικές σας, ασχοληθείτε με μια την κάθε φορά.

Καλωσορίστε τις προκλήσεις

Ωθήστε τον εαυτό σας να κάνει νέα πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ανακαλύψτε πράγματα που σας προκαλούν και βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Μπορείτε να καταφέρετε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζετε. Δεν υπάρχει κορυφή, αρκεί να θελήσετε να κολυμπήσετε. 

Χρησιμοποιήστε την γλώσσα του σώματος

Το σώμα και ο νους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα τη γλώσσα του σώματος, οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας θα αρχίσουν να γίνονται πιο θετικά.

• Ορθώστε το ανάστημά σας
• Κρατήστε ψηλά το κεφάλι σας
• Διατηρήστε οπτική επαφή με τους άλλους ανθρώπους
• Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό 

Καθορίστε τους στόχους σας

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στα άτομα που έχουν στόχους. Έχουν αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης. Δρουν αποφασιστικά καθώς έχουν έναν χάρτη με την πορεία που θα ακολουθήσουν. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Ο καθορισμός εξαιρετικά δύσκολων στόχων προς επίτευξη θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην αυτοπεποίθησή σας σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε.

Προετοιμαστείτε  καταλλήλως 

Εάν δεν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για μια παρουσίαση, μια εξέταση ή μια επαγγελματική συνάντηση πχ. τότε είναι φυσιολογικό να νιώθετε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Εδώ οι θετικές σκέψεις και η γλώσσα του σώματος δεν βοηθούν ουσιαστικά διότι, ένα μέρος του εγκεφάλου σας θα σας το θυμίζει συνεχώς με αποτέλεσμα να βιώνετε  εσωτερική σύγκρουση. Αυτός είναι ο τρόπος του νου για να σας προστατεύσει.

Έτσι, φροντίστε να προετοιμάζεστε όσο καλύτερα μπορείτε. Στη συνέχεια αν η παρουσίαση, η συνάντηση ή οι εξετάσεις δεν εξελιχθούν όπως θα θέλατε, θα ξέρετε ότι έχετε κάνει το καλύτερό σας. Αυτό από μόνο του θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σας και θα μειώσει το άγχος και την ανησυχία σας.

Να ευγνωμονείτε

Ο νου σας έχει την τάση να επικεντρώνεται σε αυτά που δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως ακριβώς θα θέλατε.  Αυτό όμως δεν βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησή σας. Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε ημέρα δίνοντας προσοχή στα πράγματα που εξελίχθηκαν ομαλά και όμορφα. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας και ευγνωμονείτε για τις επιτυχίες σας.

• Προσδιορίστε 3 πράγματα που εξελίχθηκαν υπέροχα 
• Παρατηρήστε 3 πράγματα που είστε ευγνώμονες στο σήμερα
• Κάντε ένα κατάλογο με 3 πράγματα που θα κάνατε διαφορετικά ή καλύτερα
  την επόμενη φορά

Εξασκηθείτε στην αργή ομιλία

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση συνήθως μιλούν πιο γρήγορα ειδικά σε ανθρώπους που έχουν εξουσία. Υποσυνείδητα, αισθάνονται ότι δεν αξίζουν τον κόπο να ακουστούν. Για να το αντισταθμίσουν αυτό μιλούν πιο γρήγορα, έτσι ώστε να μην σπαταλούν τον χρόνο του συνομιλητή τους. Φροντίστε συνειδητά να μιλάτε πιο αργά. Θα επιβραδύνει την σκέψη σας, θα σας κρατήσει στο παρόν και θα αρχίσει να αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά σας.

Παρατηρήστε επίσης τους ανθρώπους καθώς σας μιλούν. Ποιος είναι ο ρυθμός της ομιλίας τους ? Ποιες συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιούν ? Προσέχοντας την ομιλία τους παίρνετε μια καλή ιδέα για το πώς σκέφτονται.

Εστιάστε στις λύσεις

Η συνεχής ανακύκλωση των προβλημάτων σας οδηγεί σε αδιέξοδο. Ένας θαυμάσιος τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή  σας είναι να εστιάσετε στην επίλυση των προβλημάτων σας. Όταν παρατηρείτε τον εαυτό σας σκεπτόμενο αρνητικά, καταγράψτε σε μια κόλλα χαρτί όσο περισσότερα ερωτήματα μπορείτε και οι απαντήσεις τους θα σας οδηγήσουν και στην λύση τους.

Αγκαλιάστε την αβεβαιότητα

Όταν γνωρίζετε ότι έχετε τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες να κάνετε κάτι να συμβεί, τότε αισθάνεστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση διότι είστε 100% σίγουροι για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν διάφορες ανατροπές από αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να φέρουν τα πάνω-κάτω. Μην επιτρέπετε να σας καταβάλλουν.  

Στηρίξτε την αυτοπεποίθησή σας στο γεγονός ότι κάνατε το καλύτερο που μπορέσατε να κάνετε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και αφεθείτε στην ροή. Μόνο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας μπορείτε να ελέγχετε. Αυτές θα σας επιτρέψουν να αφεθείτε, να προχωρήσετε μπροστά και να αισθάνεστε εντάξει με τον εαυτό σας.

Νοητική βοήθεια – Καθοδηγούμενοι Οραματισμοί 

Οι καθοδηγούμενοι οραματισμοί είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τον οραματισμό που ακολουθεί:

http://www.youtube.com/watch?v=rOmA_fDprxk

Mπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τους καθοδηγούμενους οραματισμούς για Απεριόριστη Αυτοπεποίθηση και Ξεπερνώντας τον Φόβο της Αποτυχίας από το κανάλι μου στο youtube. Θα σας βοηθήσουν πραγματικά να αναπτύξετε το νέο είδος αυτοπεποίθησης στο οποίο αναφέρομαι σε αυτό το άρθρο. Είναι μια βολική επιλογή για τους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι στο εδώ και τώρα τους να ζητήσουν την βοήθεια του ειδικού, καθώς και για τους πολυάσχολους. Δεν έχουν κόστος, τις επαναλαμβάνετε όσες φορές επιθυμείτε στον δικό σας χρόνο και χώρο. Για να καρπωθείτε τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, σας προτείνω να ακούσετε τον οραματισμό της τελικής επιλογής σας για τουλάχιστον 21 συνεχείς ημέρες. 

Υπνοθεραπευτική βοήθεια

Για τους ανθρώπους που χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια, η κλινική υπνοθεραπεία είναι από τα ιδανικότερα εργαλεία για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και της  αυτοεκτίμησης. Ενδεικτικά, βοηθά τους ανθρώπους να εξαλείψουν πλήρως τον φόβο της δημόσιας ομιλίας, της αλληλεπίδρασης με ομάδες ανθρώπων ή ακόμη και με το αντίθετο φύλο. Τους βοηθά …

• Να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους
• Να νιώσουν καλά για τον εαυτό τους
• Να αρχίσουν να εμπιστεύονται τις ικανότητές και τα ταλέντα τους
• Να επανακτήσουν το θάρρος τους
• Να σκέφτονται θετικά για το παρόν και το μέλλον τους
• Να εξαλείψουν τις κοινωνικές φοβίες τους
• Να νιώσουν περισσότερο δημοφιλής και ελκυστικοί
• Να ενθυμηθούν ότι η αυτοπεποίθηση υπάρχει ήδη μέσα τους

————————–

Μπορεί οι καιροί να επιβάλλουν τον κατ΄ οίκο περιορισμό, η τεχνολογία όμως μέσω Skype σας δίνει την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού σας να λάβετε την φροντίδα που έχετε ανάγκη. Στην διάθεσή σας λοιπόν οποτεδήποτε το αποφασίσετε.

maria-peppa-viothymiki-psyxotherapeia-ypnotherapeia-coach-stress

Μπορείτε να:

Εγγραφείτε στο κανάλι μου στο Youtube
Περιηγηθείτε στην Ιστοσελίδα μου
Να εξερευνήσετε τα προϊόντα Υγείας Lifewave
Την σελίδα μου στο fb
Ακολουθήσετε στο Instagram

www.hypnotherapy4u.gr