Η ιστορία με μια ματιά

• Η ανεπάρκεια γλουταθειόνης μπορεί να είναι η ρίζα της σοβαρής ασθένειας, καθώς οδηγεί σε σημαντικό    οξειδωτικό στρες, φλεγμονή των πνευμόνων και πολυοργανική ανεπάρκεια με COVID.

• Ένας επιστήμονας συνέδεσε την ανεπάρκεια γλουταθειόνης με πολλές από τις συν-νοσηρές καταστάσεις που αυξάνουν τη σοβαρότητα του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του διαβήτη, του φύλου και του καπνίσματος.

• Ο ερευνητής βρήκε επίσης δεδομένα που δείχνουν ότι η ανεπάρκεια γλουταθειόνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συνθέτετε βιταμίνη D, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

• Τα συμπληρώματα NAC, οι τροφές πλούσιες σε πρόδρομες ουσίες γλουταθειόνης, η αερόβια άσκηση και η ενδυνάμωση μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη υγιών επιπέδων.

Οι κοροναϊοί εντοπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ονομάστηκαν έτσι από τις αιχμές που μοιάζουν με κορώνα στην επιφάνεια του κυττάρου. Μέχρι να φτάσει ο πρώτος SARS-CoV το 2003, υπήρχαν τέσσερις κοινοί κοροναϊοί.

Η λίστα με τα συμπτώματα του CDC για αυτούς τους ιούς δείχνει ότι είναι ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Περιλαμβάνουν καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό και βήχα.

Ωστόσο, από όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας, τα συμπτώματα και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικά για τον SARS-CoV-2. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κόπωση και απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν φυσικό κορωνοϊό, οι πρόσθετες επιπλοκές μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα, τα νεφρά, το ήπαρ και τους πνεύμονες.

Μία από τις αναγνωρισμένες υποκείμενες δυσλειτουργίες που προκαλούν δύσπνοια και σοβαρές επιπλοκές στους πνεύμονες είναι η υπερπηκτικότητα. Σε μια μελέτη, οι ασθενείς που εισήχθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάντοβα στην Ιταλία για οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια εμφάνισαν ¨εντυπωσιακά υπερπηκτικά προφίλ θρομβοελαστομετρίας¨.

Οι ερευνητές είπαν:

“Συμπερασματικά, οι ασθενείς με COVID-19 με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια παρουσιάζουν σοβαρή υπερπηκτικότητα αντί για καταναλωτική πήξη. Ο σχηματισμός ινώδους και ο πολυμερισμός μπορεί να προδιαθέτουν σε θρόμβωση και να συσχετίζονται με χειρότερη έκβαση.”

Οι σχηματισμοί θρόμβων σε όλο το σώμα μπορεί να σχετίζονται με άλλες επιπλοκές που προκύπτουν μετά την θεραπεία της ασθένειας. Φαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ των ατόμων που έχουν μια ήπια ή σοβαρή ασθένεια μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα του σώματος να μειώνει την υπερπηκτικότητα και την υπεράνοση απόκριση που οδηγεί σε καταιγίδα κυτοκινών.

Πώς δρα η γλουταθειόνη  – Ένα ¨σημαντικό αντιοξειδωτικό;¨

Ένα αντιοξειδωτικό είναι ένα μόριο που εμποδίζει άλλα μόρια από την οξείδωση. Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της νόσου COVID-19. Υπάρχουν 20 αμινοξέα που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους σε διαφορετικούς σχηματισμούς για να δημιουργήσουν ένα μόριο πρωτεΐνης.

Ωστόσο, η γλουταθειόνη είναι ένα τριπεπτίδιο, που σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο τρία αμινοξέα που ευθυγραμμίζονται για να σχηματίσουν ένα μόριο γλουταθειόνης. Αυτά είναι η κυστίνη, η γλυκίνη και το γλουταμικό. Μαζί βοηθούν στη χρήση και την ανακύκλωση άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και το CoQ10.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί γλουταθειόνη για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των αντιοξειδωτικών και βοηθά στην ανακύκλωση των μορίων. Χωρίς γλουταθειόνη, η αντιοξειδωτική ικανότητα μειώνεται σημαντικά. Σε αυτή τη λειτουργία μπορεί να οφείλετε το γεγονός ότι η γλουταθειόνη αποκαλείται ¨κύριο αντιοξειδωτικό¨.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) παίζει ρόλο ως πρόδρομος της γλουταθειόνης. Κλινικά στοιχεία έχουν επίσης δείξει τις επιδράσεις που έχει το NAC, ανεξάρτητα από τον ρόλο του με τη γλουταθειόνη, συμπεριλαμβανομένης της θρομβολυτικής δράσης. Βελτιώνει επίσης το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονώδη απόκριση.

Στα τέλη Μαρτίου 2020, ένας φοιτητής ιατρικής έθεσε σε δοκιμασία αυτή τη θεωρία όταν η μητέρα του, η 48χρονη Josephine Bruzzese, διαγνώστηκε με πνευμονία στο NYU Langone Hospital-Brooklyn. Χωρίς διαθέσιμο τεστ COVID-19, την έστειλαν στο σπίτι ως ύποπτο κρούσμα. Της συνταγογραφήθηκε υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, που βοήθησαν στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων, αλλά όχι στην αναπνοή της.

Όταν δεν μπορούσε να σταθεί και είχε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο γιος της επικοινώνησε με τον Δρ Richard Horowitz, έναν ειδικό που θεράπευσε την αδερφή του για τη νόσο του Lyme, ο οποίος πρότεινε τη χρήση γλουταθειόνης για τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία του πνευμονικού ιστού του Bruzzese. Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά.

Μέσα σε μία ώρα μετά τη λήψη μιας δόσης 2.000 mg γλουταθειόνης, η αναπνοή της ήταν καλύτερη και μπορούσε να σταθεί όρθια. Συνέχισε να παίρνει γλουταθειόνη για πέντε ημέρες και δεν είχε υποτροπή. Μιλώντας σε δημοσιογράφο της New York Post, ο Horowitz μοιράστηκε ότι εργάζεται για να σχεδιάσει μια εκτεταμένη κλινική δοκιμή για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτού που αποκαλεί ¨μια εύκολη θεραπεία που δεν είναι ακριβή¨.

Στις 5 Μαΐου 2020, το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering δημοσίευσε μια δοκιμή στο Clinicaltrials.gov ανακοινώνοντας μια μελέτη που αφορούσε τη χρήση του NAC σε ασθενείς με COVID-19. Σε αυτήν την πρώτη στο είδος της έρευνα, η ομάδα μελέτης σχεδιάζει να εγγράψει ασθενείς με σοβαρή νόσο: Μία ομάδα στη μελέτη θα λαμβάνει 6 γραμμάρια NAC ενδοφλεβίως κάθε μέρα επιπλέον των άλλων θεραπειών.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η ανεπάρκεια συνδέεται με σοβαρό COVID-19

Περίπου την ίδια στιγμή που η μελέτη ανακοινώθηκε από τον Memorial Sloan Kettering, ένας Ρώσος επιστήμονας δημοσίευσε εργασίες που πρότειναν ότι η γλουταθειόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα ενός ατόμου να ανταποκρίνεται σε μια λοίμωξη COVID-19 και στη σοβαρότητα της νόσου που προκύπτει. Σε αυτό το σύντομο βίντεο, ο Δρ Roger Seheult (εδώ) εξηγεί την επιστήμη.

Επιπλέον, ο Δρ. Alexey Polonikov, από το Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Kursk, θεωρεί ότι η γλουταθειόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό και θεραπεία της ασθένειας. Ο Polonikov μελετά την ανθρώπινη μοριακή γενετική και το οξειδωτικό στρες. Με βάση την εξαντλητική βιβλιογραφική ανάλυση που διεξήγαγε, αργότερα είπε ότι πιστεύει ότι η ανεπάρκεια γλουταθειόνης είναι ένας εύλογος λόγος για σοβαρή ασθένεια με COVID-19.

¨Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην υπερ-φλεγμονή του πνεύμονα που οδηγεί σε δυσμενή έκβαση της νόσου, όπως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο·

Η κακή αντιοξειδωτική άμυνα λόγω ανεπάρκειας ενδογενούς γλουταθειόνης ως αποτέλεσμα της μειωμένης βιοσύνθεσης και/ή της αυξημένης εξάντλησης της GSH είναι η πιο πιθανή αιτία αυξημένης οξειδωτικής βλάβης του πνεύμονα, ανεξάρτητα από ποιους από τους παράγοντες γήρανση, χρόνια νόσο, συν-νοσηρότητα, κάπνισμα ή κάποιοι άλλοι ήταν υπεύθυνοι για αυτό το έλλειμμα¨.

Όπως αναφέρει ο Polonikov και ο Seheult στο βίντεο, η οξειδωτική βλάβη από αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρή ασθένεια με COVID-19. Σε ένα άλλο βίντεο, ο Seheult εξηγεί πώς ο COVID-19 θέτει τις βάσεις για σημαντική αύξηση του οξειδωτικού στρες αυξάνοντας το υπεροξείδιο, ένα επιβλαβές ROS.

Είναι σημαντικό ότι αυτό αυξάνει το υπεροξείδιο σε άτομα που ξεκινούν με υψηλά επίπεδα λόγω χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση. Καθώς ο ιός χρησιμοποιεί το ένζυμο ACE2, παράγει αγγειοτενσίνη II, η οποία με τη σειρά της παράγει περισσότερο υπεροξείδιο.

Ο ιός προσελκύει επίσης έναν τύπο ουδετερόφιλου (πολυμορφοπυρηνικά λευκοκύτταρα) που μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή υπεροξειδίου. Στη συνέχεια, το υπεροξείδιο παράγει άλλες ρίζες υδροξυλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2).

Αυτά τα ROS, τα οποία προκαλούν κυτταρική βλάβη, μπορούν να μειωθούν με την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης καθώς οξειδώνει τη γλουταθειόνη στη διαδικασία αναγωγής του H2O2 σε νερό. Όπως μπορείτε να δείτε, μια ανεπάρκεια γλουταθειόνης θα δημιουργούσε συσσώρευση ROS όπως περιγράφει ο Polonikov.

Συν-νοσηρικοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την ανεπάρκεια γλουταθειόνης

Η αντιοξειδωτική άμυνα έναντι της βλάβης των ROS είναι ζωτικής σημασίας για την ομοιόσταση ολόκληρου του σώματος. Ο Polonikov πιστεύει ότι ένα υψηλότερο ποσοστό σοβαρής ασθένειας από τον ιό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με συν-νοσηρότητες υποδηλώνει ότι υπάρχουν σχετικές βιολογικές διεργασίες που κάνουν αυτά τα συγκεκριμένα άτομα πιο ευαίσθητα. Γράφει:

¨Συγκεκριμένα, η εξασθενημένη ομοιόσταση οξειδοαναγωγής και το σχετικό οξειδωτικό στρες φαίνεται να είναι σημαντικές βιολογικές διεργασίες που μπορεί να ευθύνονται για την αυξημένη ατομική ευαισθησία σε διάφορες περιβαλλοντικές προσβολές¨.

Σε μια αξιολόγηση ασθενών με COVID-19 από έξι νοσοκομεία στην Ατλάντα, οι ερευνητές βρήκαν ανεξάρτητους παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο νοσηλείας. Αυτά περιελάμβαναν το κάπνισμα, τον διαβήτη τύπου 2, το να είσαι άνδρας, να είσαι μαύρος, να είσαι σε προχωρημένη ηλικία και να είσαι παχύσαρκος. Ο Polonikov βρήκε στοιχεία ότι μια ανεπάρκεια γλουταθειόνης μπορεί να εμπλέκεται σε αυτές τις συν-νοσηρότητες.

Στην εργασία του εντοπίζει την προοδευτική μείωση της ενδογενούς γλουταθειόνης με τη γήρανση. Αυτό, πιστεύει, κάνει ¨τους ηλικιωμένους πιο επιρρεπείς σε οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα¨. Επισημαίνει ότι ελλείψεις στην ενδογενή γλουταθειόνη εντοπίζονται επίσης σε άτομα που έχουν άλλες συν-νοσηρές παθήσεις.

Προτείνει ότι αυτά τα μειωμένα επίπεδα με χρόνια νόσο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια στροφή προς το οξειδωτικό στρες και να επιδεινώσουν την πνευμονική φλεγμονή, οδηγώντας τελικά ¨σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο¨. Μερικοί άνδρες και ορισμένοι καπνιστές έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο.

Σε μια άλλη εν εξελίξει μελέτη σχετικά με τη γενετική της ομοιόστασης οξειδοαναγωγής και του διαβήτη Τύπου 2, τέσσερις ασθενείς από την ομάδα ελέγχου προσβλήθηκαν από COVID-19. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των επιπέδων ROS και γλουταθειόνης.

Και οι τέσσερις ήταν γυναίκες μη καπνίστριες χωρίς χρόνια νόσο που είχαν επιβεβαιωμένο θετικό τεστ PCR. Σε περιπτώσεις ατόμων που ανάρρωσαν γρήγορα, η αναλογία ROS-προς-γλουταθειόνη ήταν 2,075-προς-0,712 ή λιγότερο.

Σε ασθενείς με πιο σημαντική νόσο, η αναλογία ήταν 3.677 προς 0.531 σε έναν ασθενή και μέχρι 2.73 προς 0.079 στον δεύτερο. Στον πρώτο ασθενή με σημαντική νόσο η αναλογία ήταν υπερδιπλάσια από αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν γρήγορα. Στον δεύτερο ασθενή η αναλογία ήταν πάνω από 11 φορές μεγαλύτερη.

Σχέση γλουταθειόνης και βιταμίνης D

Όσον αφορά τη βιταμίνη D, ο Polonikov προτείνει ότι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της σοβαρής νόσου μπορεί να έχει περισσότερο να κάνει με την ανεπάρκεια γλουταθειόνης. Επισημαίνει αρκετές μελέτες που συσχετίζουν τα επίπεδα γλουταθειόνης με τη βιταμίνη D και μια άλλη στην οποία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα l-κυστεΐνης, ενός προδρόμου γλουταθειόνης, συσχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι υπάρχει ένα πιθανό όφελος από τη συμπλήρωση με γλουταθειόνη προκειμένου να μειωθεί η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο Polonikov γράφει ότι αυτή η μελέτη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σημασία που παίζει η γλουταθειόνη στον έλεγχο της ενδογενούς βιοσύνθεσης της βιταμίνης D και καταδεικνύει τα οφέλη της θεραπείας στη μείωση της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Πιστεύω ότι και τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από σοβαρές ασθένειες. Ενώ μια ανεπάρκεια γλουταθειόνης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συνθέτετε βιταμίνη D, αυτό ισχύει μόνο όταν δεν έχετε αρκετή έκθεση στον ήλιο ή δεν λαμβάνετε συμπληρώματα για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να έχουμε αρκετό ήλιο στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν άφθονες ποσότητες αντηλιακού ή αποφεύγουν εντελώς τον ήλιο, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας.

Στρατηγικές για την υποστήριξη των βέλτιστων επιπέδων γλουταθειόνης

Τα επίπεδα γλουταθειόνης σας μπορούν να βελτιστοποιηθούν χρησιμοποιώντας τροφές, συμπληρώματα και άσκηση. Ο Polonikov πιστεύει ότι το NAC που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να είναι μια προληπτική στρατηγική που θα σας βοηθήσει να στηρίξετε τα επίπεδά σας.

Ως εκ τούτου, η από του στόματος χορήγηση Ν-ακετυλοκυστεΐνης ως προληπτικό μέτρο έναντι ιογενών λοιμώξεων, καθώς και η ενδοφλέβια ένεση NAC ή μειωμένης γλουταθειόνης (η GSH είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη) σε ασθενείς με σοβαρή ασθένεια μπορεί να είναι αποτελεσματικές επιλογές κατά του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2.

Τα τρόφιμα που είχαν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή γλουταθειόνης περιλαμβάνουν σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, την κουρκουμίνη, το δεντρολίβανο και το γαϊδουράγκαθο. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Διαφορετικοί τύποι άσκησης μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδά σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ενέταξαν 80 υγιείς αλλά καθιστικούς εθελοντές για να μετρήσουν το είδος της άσκησης που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Βρήκαν ότι η αερόβια προπόνηση σε συνδυασμό με την κυκλική προπόνηση με βάρη έδειξε το μεγαλύτερο όφελος.

Πηγή

**********

Στην εποχή μας, η ενίσχυση του οργανισμού μας με γλουταθειόνη καθίσταται κάτι περισσότερο από αναγκαία τόσο για τους εμβολιασμένους συνανθρώπους μας, όσο και τους ανεμβολίαστους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα γλουταθειόνης στην αγορά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, απορροφώνται ελάχιστα.

Τα επιθέματα Αποτοξίνωσης Y-Age Gloutathione της Lifewave, είναι σχεδιασμένα για να ενεργοποιούν την γλουταθειόνη ενδογενώς και να αυξάνουν τα επίπεδά της στα κύτταρά μας. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η λήψη σκευασμάτων γλουταθειόνης από το στόμα διασπάται στο πεπτικό σύστημα, χωρίς να προλάβει να ενισχύσει την πρόσληψη και την απορρόφησή της.

Μην αμελείτε την φροντίδα του σώματός σας για να παραμένετε υγιείς, γεμάτοι ενέργεια και να ζείτε την ζωή σας όσο πιο όμορφα και απολαυστικά μπορείτε.

**********

Η τεχνολογία σήμερα, σας παρέχει την δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού σας να λάβετε την φροντίδα που έχετε ανάγκη. Στην διάθεσή σας οποτεδήποτε το αποφασίσετε είτε από κοντά, είτε εξ αποστάσεως.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 693 6138090

❤ Ιστοσελίδα

❤ Facebook

❤ Instagram

❤ Youtube

❤ Προϊόντα Υγείας Lifewave