Ο προστάτης είναι απαραίτητος για την παραγωγή σπέρματος, ενός υγρού που περιέχει σπέρμα. Περιβάλλει επίσης την ουρήθρα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη και έξω από το σώμα. Καθώς ο άνδρας γερνάει, ο προστάτης του μεγαλώνει σιγά σιγά. Ωστόσο, αν μεγαλώσει υπερβολικά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Συγκεκριμένα, οι διαταραχές του προστάτη επηρεάζουν τους άνδρες άνω των 50 ετών και η πιθανότητα να έχουν τέτοια διαταραχή αυξάνεται με την ηλικία. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργίες στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, κυρίως στη συχνότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Οι τρεις πιο συχνές παθήσεις περιλαμβάνουν:

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH). Η πιο συχνή διαταραχή του προστάτη στους ηλικιωμένους άνδρες, η ΒΡΗ είναι η διόγκωση του προστάτη, κατά την οποία στενεύει την ουρήθρα και επηρεάζει τη ροή των ούρων. Η BPH δεν είναι καρκινική, αλλά τα συμπτώματα εξακολουθούν να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Προστατίτιδα. Η πάθηση αναφέρεται σε φλεγμονή του προστάτη αδένα. Η προστατίτιδα είναι πιο συχνή σε άνδρες κάτω των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Καρκίνος του προστάτη. Μια συχνή διάγνωση σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια θανατηφόρα ασθένεια εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άνδρες άνω των 70 ετών, αλλά μπορεί ακόμη να εμφανιστεί σε άνδρες κάτω των 40 ετών.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα διαταραχών του προστάτη

Οι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του προστάτη ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο.

Τα άτομα με ουρολοίμωξη (UTI) είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτηριακή προστατίτιδα και το στρες αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας προστατίτιδας.

Η BPH επηρεάζεται όχι μόνο από την ηλικία αλλά και από το οικογενειακό ιστορικό.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί κίνδυνο για τους ηλικιωμένους άνδρες και για όσους είναι Αφροαμερικανοί.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Συχνή ούρηση
Το αίσθημα ότι “πρέπει να φύγω”, αλλά με λίγα ή καθόλου ούρα
Διαρροή ή σταγόνες ούρων
Αδύναμη ροή ούρων

Συστήματα του σώματος που επηρεάζονται από τις διαταραχές του προστάτη

Οι διαταραχές του προστάτη μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:

Δυσκολία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Χρόνιο πόνο
Φλεγμονή σε κοντινές περιοχές
Πέτρες στην ουροδόχο κύστη
Νεφρική ανεπάρκεια

Τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προλάβουν τις διαταραχές του προστάτη

Ορισμένα συνιστώμενα είδη διατροφής για την πρόληψη των διαταραχών του προστάτη περιλαμβάνουν:

Σπόροι κολοκύθας και καρπουζιού
Καλαμποκόσπορο
Τσουκνίδα ή παλμέτο, σε μορφές εκχυλίσματος

Η ενυδάτωση, καθώς και ο περιορισμός της πρόσληψης λιπαρών τροφών, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, μειώνει επίσης τον κίνδυνο διαταραχών του προστάτη.

Θεραπείες, επιλογές διαχείρισης για τις διαταραχές του προστάτη

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου διαταραχών του προστάτη. Ορισμένες προτεινόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και την αυστηρή εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχει άλλος τρόπος  για να λάβετε βοήθεια όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον προστάτη;

Βεβαίως και υπάρχει. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής στο δίκτυό μας, για να μάθετε απο εμάς όλα όσα χρειάζεστε για την λύση  στο πρόβλημά σας.

Όταν παραλάβουμε τα στοιχεία σας σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία θα σας ενημερώσει με ένα εμαιλ για την σωστή εγγραφή σας όπου θα σας δίνει τον προσωπικό σας 6ψηφιο αριθμό και ένα λινκ για να δημιουργήσετε το συνθηματικό σας. Με αυτά θα κάνετε σύνδεση στο δίκτυο μας. ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ !!!